időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Kim Dzsong Un teljes támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint

Magyar Nemzet
2022.06.13. 17:05
Kim Dzsong Un teljes támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető teljes támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A vasárnapi Oroszország napja nemzeti ünnep alkalmából kelt levélben arról írt, hogy „az orosz nép nagyszerű sikereket ért el az igaz ügyben, hogy megvédjék országuk biztonságát és méltóságát”. Azzal, hogy az ukrajnai háborúra „igaz ügyként” hivatkozott, újra egyértelműen kiállt Moszkva mellett. De nem ez volt az első eset. 

Az ENSZ közgyűlésének március 2-i szavazásán Észak-Korea volt egyike azon öt országnak, – Oroszország, Belarusz, Eritrea és Szíria mellett – amely nem szavazta meg az oroszokat elítélő nyilatkozatot. 

Közben még Oroszország olyan hagyományos szövetségesei, mint Irán vagy a posztszovjet tagállamok is csak tartózkodtak a voksoláson. 

Moszkva hamarosan viszonozta a gesztust: május végén az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kínával együtt megvétózta azt az amerikai kezdeményezésű határozatot, amely újabb szankciókat vezetett volna be Észak-Koreával szemben a ballisztikusrakéta-programja miatt. 

A válsághelyzetekre a nyugati országok csak egyetlen választ ismernek: a szankciókat! 

– indokolta akkor a lépést az oroszok ENSZ-nagykövete.

Észak-Korea és Oroszország hagyományosan jó kapcsolatot ápol, bár Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin csak 2019-ben találkoztak először személyesen. A szankciók miatt hivatalosan a két ország alig kereskedik, a koronavírus-járvány miatt lezárt határok pedig még jobban visszavetették a gazdasági együttműködést, de ezeket gyakran megkerülték a csempészettel. Emellett a járvány kirobbanása előtt több tízezer észak-koreai dolgozott Oroszországban. Szakértők szerint Oroszország elszigetelése a nemzetközi közösségben arra sarkallhatja Vlagyimir Putyint, hogy még szorosabbra fűzze a szövetségét Kim Dzsong Unnal, és akár nyíltan fittyet hányjon az Észak-Korea ellen hozott büntetőintézkedésekre.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõrõl (b) egy - az észak-koreai kormány állítása szerint - új típusú interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésén egy meg nem nevezett helyszínen Észak-Koreában 2022. március 24-én. (Fotó: MTI/AP/KCNA via KNS)

Háború Ukrajnában

Vlagyimir Putyin leváltotta a helyettes védelmi miniszterét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.