Kim Dzsong Un teljes támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint

Észak-Korea és Oroszország már korábban is többször kiállt egymás mellett.

Magyar Nemzet
2022. 06. 13. 17:05
KIM Dzsong Un
-, 2022. március 25. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõrõl (b) egy - az észak-koreai kormány állítása szerint - új típusú interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésén egy meg nem nevezett helyszínen Észak-Koreában 2022. március 24-én. A rakéta Japántól nyugatra csapódott a tengerbe, tehát magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál. Észak-Korea 2017-ben hajtott végre legutóbb kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával. MTI/AP/KCNA via KNS Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető teljes támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A vasárnapi Oroszország napja nemzeti ünnep alkalmából kelt levélben arról írt, hogy „az orosz nép nagyszerű sikereket ért el az igaz ügyben, hogy megvédjék országuk biztonságát és méltóságát”. Azzal, hogy az ukrajnai háborúra „igaz ügyként” hivatkozott, újra egyértelműen kiállt Moszkva mellett. De nem ez volt az első eset. 

Az ENSZ közgyűlésének március 2-i szavazásán Észak-Korea volt egyike azon öt országnak, – Oroszország, Belarusz, Eritrea és Szíria mellett – amely nem szavazta meg az oroszokat elítélő nyilatkozatot. 

Közben még Oroszország olyan hagyományos szövetségesei, mint Irán vagy a posztszovjet tagállamok is csak tartózkodtak a voksoláson. 

Moszkva hamarosan viszonozta a gesztust: május végén az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kínával együtt megvétózta azt az amerikai kezdeményezésű határozatot, amely újabb szankciókat vezetett volna be Észak-Koreával szemben a ballisztikusrakéta-programja miatt. 

A válsághelyzetekre a nyugati országok csak egyetlen választ ismernek: a szankciókat! 

– indokolta akkor a lépést az oroszok ENSZ-nagykövete.

Észak-Korea és Oroszország hagyományosan jó kapcsolatot ápol, bár Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin csak 2019-ben találkoztak először személyesen. A szankciók miatt hivatalosan a két ország alig kereskedik, a koronavírus-járvány miatt lezárt határok pedig még jobban visszavetették a gazdasági együttműködést, de ezeket gyakran megkerülték a csempészettel. Emellett a járvány kirobbanása előtt több tízezer észak-koreai dolgozott Oroszországban. Szakértők szerint Oroszország elszigetelése a nemzetközi közösségben arra sarkallhatja Vlagyimir Putyint, hogy még szorosabbra fűzze a szövetségét Kim Dzsong Unnal, és akár nyíltan fittyet hányjon az Észak-Korea ellen hozott büntetőintézkedésekre.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõrõl (b) egy - az észak-koreai kormány állítása szerint - új típusú interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésén egy meg nem nevezett helyszínen Észak-Koreában 2022. március 24-én. (Fotó: MTI/AP/KCNA via KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.