időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Megszüntetnék Magyarország olajembargó-mentességét bolgár elemzők

Forrás: Mandiner
2022.06.29. 15:33 2022.06.29. 15:38
Megszüntetnék Magyarország olajembargó-mentességét bolgár elemzők

A szófiai CSD demokráciakutató intézet vezetőjének nem tetszik Magyarország olajembargó alóli mentessége: szerinte meg tudna lenni Közép-Európa az orosz olaj nélkül – írja a Mandiner.

Az EU-nak nem szabadna időt vesztegetnie a többek között Magyarország számára is mentességet biztosító uniós orosz olajembargó kapcsán,

és egyszerűen meg kellene szüntetnie a kivételezést

– írta az Euractiv.com-on megjelent véleménycikkében Martin Vladimirov, a szófiai központú CSD demokráciakutató intézet igazgatója, illetve Kostantsa Rangelova, az intézet elemzője.

A két bolgár elemző szerint ez az intézkedés szükségtelen, és csak egy feltételezett, de Orbán Viktor magyar kormányfő állításaival szemben valójában illuzórikus” gazdasági sebezhetőséget takaró „politikai fügefalevélként” szolgál.

A szerzők az intézet egy korábban megjelent elemzésére hivatkozva azt írták, az Adria kőolajvezeték napi négyszázezer hordós kapacitása több mint elég az érintett, tengerparttal nem rendelkező közép-európai országok ellátásának biztosítására. Szerintük a régióbeli finomítók a Barátság olajvezetéken érkező import 2019-ben bekövetkezett, nem tervezett kiesése idején is gyorsan alkalmazkodni tudtak. 

Arról is írnak, hogy az embargóról szóló döntés óta az EU-ba áramló orosz nyersolaj mennyisége húsz százalékkal emelkedett.

A bolgár szerzőpáros szerint Kelet-Európa létezhetne orosz olaj nélkül,

az embargó alóli kivétel viszont pont azt jelentené, hogy az orosz olaj visszajön a hátsó ajtón az európai piacra.

Az elemzők hozzáteszik: az embargó alól adott mentesség még komoly fejfájást okozhat az EU-nak, mivel a kivételezett országokban működő finomítókat várhatóan semmi nem tarthatja vissza attól, hogy az orosz olaj elosztóbázisaivá alakuljanak.

Szerintük a horvátországi, omisalji terminál egyszerre ki tudná szolgálni Horvátország, Magyarország, Csehország és Szlovákia igényeit. A szerzők továbbá arról írnak: igenis lehetséges lenne a teljes embargó az orosz olajra. Ehhez először is egy ársapkát kellene bevezetni, hogy az orosz exportőrök ne tudjanak bizonyos ár fölött szállítani olajat. Ezzel szerintük csökkenne a Kreml bevétele a Kínába és Indiába szánt olajexportból. Ezen túlmenően az

EU-nak szigorúan felügyelnie kellene, honnan érkezik a tengeren keresztüli olaj, hogy ne tudják elfedni annak forrását.

Harmadrészt az EU kormányzatainak rá kellene tenniük a kezüket az oroszok által tulajdonolt olajipari eszközökre, hogy ezzel kényszerítsék ki az embargó betartását – olvasható a Mandiner cikkében.

Orbán Viktor: Célunk a béke

A madridi NATO-csúcsról üzent a miniszterelnök, aki a Facebook-oldalán egyértelműen vázolta a magyar álláspontot.

Úgy látják, ezekkel a módszerekkel az orosz olajtermelés harminc százalékkal kevesebb lehetne decemberben, mint amennyi januárban volt.

Ezzel szemben az EU erősíthetné az energiafüggetlenségét, és még a klímaváltozás ellen is hatékonyan tudna föllépni. Végül a szerzők még egyszer hangsúlyozzák: az embargó alóli kivételek politikailag szerencsétlenek, gazdaságilag pedig nem szükségszerűek – ezért az EU-nak meg kellene azt szüntetni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

Brüsszeli olajembargó

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.