Nem ez az első ORF-es lejárató akció a magyar kormány ellen

Csaknem tíz évvel ezelőtt egy erősen egyoldalú dokumentumfilmben próbálta meg lejáratni Magyarországot az osztrák közszolgálati média.

Magyar Nemzet
2022. 06. 03. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) állami közszolgálati műsorszolgáltató nem most intézi első támadását Magyarország, a magyar kormányfő és a magyar emberek ellen. Csaknem tíz évvel ezelőtt az ORF két riportere, a magyar származású Paul Lendvai és a német Andrea Morgenthaler készített Magyarországot lejárató dokumentumfilmet Nemzeti álmok − Magyarország búcsúja Európától? címmel.

A film alkotói szerint Magyarországon a többség nyilvánvaló támogatásával jött létre egy nemzeti populista rezsim, amely a romákat és a hajléktalanokat sanyargatja.

A dokumentumfilmben többek közt megszólal Gyurcsány Ferenc, Ungváry Rudolf író, Bauer Tamás közgazdász is, szerintük aggodalomra ad okot, hogy rendszeresek a rasszista és antiszemita megnyilvánulások a Jobbik részéről, valamint az, hogy a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó Klubrádió a túlélésért küzd.

A film levetítését követően az ORF vitaműsort is sugárzott Adieu, Magyarország! címmel, melyre a filmben megszólalók mellett Prőhle Gergely, akkori helyettes külügyi államtitkárt is meghívták.

A film féligazságokat tartalmaz és nem tükrözi a valóságot

− nyilatkozta akkor.

Az ORF akkori vezérigazgatója, Alexander Wrabetz semmi kivetni valót nem talált a filmben, a bécsi magyar nagykövetség kritikát megfogalmazó − a nagykövet szerint csak a magyar kormány ellenfeleit szólaltatták meg − levelére válaszolva megjegyezte, hogy Paul Lendvai dokumentumfilmje nagy érdeklődést váltott ki a tévénézők körében. Hozzátette, hogy Lendvai Magyarország kiváló ismerője és szakértője. Ehhez képest Martonyi János akkori külügyminiszter a kormány egyedüli képviselőjeként mindössze 29 másodpercig szerepelt a csaknem 45 perces filmben.

Lendvaiék felvonultatták a klasszikus goebbelsi médiatechnikát: félelmet keltő képsorok, alattuk komor zene, bizonyos kulcsszavak gondos elhelyezése, manipulatív, szövegösszefüggésből kiragadott mondatok, kizárólag az egyik fél szerepeltetése

− írta a filmről a Magyar Hírlap akkori főszerkesztő-helyettese, Szentesi Zöld László.

Borítókép: Paul Lendvai (Fotó: Twitter)

Köszönjük válaszát!

Ön szerint mi volna a kívánatos fejlemény a Pachner-botrányban?

  • 23%
  • 73%
  • 5%

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.