Se víz, se gáz: kettős válsággal küzd Olaszország

A szárazság miatt korlátozzák a vízfogyasztást, miközben már a téli gázhiányra is készülnek.

2022. 06. 20. 18:18
A fisherman stands on dry sands at the confluence between the Ticino and Po River at Ponte della Becca, near Linarolo, south of Pavia, on June 17, 2022. - 125 towns in the regions of Piedmont and Lombardy have been asked to ration water amid the worst drought to affect northern Italy’s rivers in 70 years. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Piero CRUCIATTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban az északi területeken annyira lecsökkent a vízhozam, hogy 125 településen kénytelenek voltak a fogyasztást korlátozni. A Pó vize hetven éve nem volt ennyire alacsony, több mellékfolyó már kiszáradt. A mezőgazdaság és az energiatermelés szempontjából is óriási problémát okoz a vízhiány. 

Amennyiben júliusban is folytatódik a korábbi hónapokhoz hasonló szárazság, az ivóvíz országos korlátozására is sor kerülhet. 

Stefano Patuanelli mezőgazdasági miniszter feltételezései szerint elkerülhetetlen lesz krízishelyzetet hirdetni a szárazság miatt, ami elsősorban a vezetékes víz nyomáscsökkentését jelentheti. A vészhelyzet jelei már egyértelműen tapasztalhatók az északi régiókban, míg a félsziget középső térségében csak közeledik a baj. A déli tartományok egyes területein pár éve már elkezdődött a sivatagosodás. 

Fotó: Europress/AFP/Piero Cruciatti

Nem a vízkészletek krízise az egyedüli, amely komoly fejtörést okoz az olasz kormánynak: múlt héten Oroszország felére csökkentette az Olaszországnak szánt gázszállítmányt. Korábban az olasz gázszükségletek negyven százaléka érkezett Oroszországból, a csökkentett mennyiség miatt bizonytalanná vált a gáztárolók megtöltése, amely jelenleg 52 százalékon áll. A tárolókat szeptember 15-ig kellene telíteni, hogy a fűtési szezon energiabiztonsága megoldott legyen. Az olasz sajtóelemzések szerint könnyen előfordulhat, hogy rövid időn belül a kormány kénytelen lesz szabályozásokat bevezetni az energiafelhasználásban. 

Nem kizárt, hogy a közeljövőben a közvilágítás csökkentésével, a háztartási és üzemi energiafogyasztás szabályozásával lesz kénytelen kezelni a kritikussá vált helyzetet a kormány.

Davide Tabarelli, a Nomisma Energia kutatóintézet elnöke már úgy nyilatkozott: valós az energiaszabályozás lehetősége. Ez a gyakorlatban a hőmérséklet- és időkorlátozást jelenthet már az őszi hónapok beálltával. A vészhelyzet kialakulása esetén teljes kihasználtsággal beindítanák a környezetszennyezés miatt bezárásra szánt szénerőműveket.

Mario Draghi olasz kormányfő az orosz–ukrán háború kirobbanását követően megkezdte új importőrországok felkutatását, akik közreműködésével rövid időn belül helyettesítheti az orosz nyersanyagot. Algériával, Azerbajdzsánnal és Líbiával sikerült megegyezni a korábbi szállítmányok megemeléséről. Az olasz környezeti átmenetért felelős miniszter, Roberto Cingolani pedig a belföldi gáz- és olajmezők szárazföldi és tengeri feltárását szorgalmazta.

 

Borítókép: Halász áll a kiszáradt folyó partján (Fotó: Europress/AFP/Piero Cruciatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.