Telefonon is „átadhatják” a behívót a férfiaknak Ukrajnában

Az orosz támadás kezdetén hadiállapotot rendeltek el, amely felülírta a békeidőbeli besorozási szabályokat.

2022. 06. 23. 6:03
null
Szeverodoneck, 2022. június 10. Ukrán katona egy lõállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvõ Szeverodoneckben 2022. június 9-én. Az orosz erõk május 29-én vették ostrom alá a várost. MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak Fotó: Olekszandr Ratusnyak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában már az orosz támadás első napján, február 24-én elrendelték a hadiállapotot, amelyet legutóbb augusztus 23-ig hosszabbítottak meg. Az nem is kérdéses, hogy ez alapján a 18–60 éves férfiakat bármikor behívhatják szolgálatra. Ugyanakkor 

vita tárgyát képezik a besorozás szabályai, a behívót ugyanis az utcán, kávézókban, kocsmákban, de akár még telefonon is „átnyújtják” az illetékes szervek.

– A hatályos jogszabályok szerint a behívót személyesen kell átvenni és alá kell írni. De most háború van, és hadiállapot idején az állampolgárok alkotmányos jogait korlátozhatják, az ország területi integritásának védelme ugyanis elsőbbséget élvez – idézte a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hetilap az Ukrajnai Ügyvédek Szövetségét, amely szerint akár telefonon is felszólíthatják a férfiakat arra, jelenjenek meg egy adott helyen ahhoz, hogy nyilvántartásba vehessék őket.

A háborús országban még a belügyminisztérium is szót emelt az ellen, hogy tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, köztük olyanoknak is, akik egyébként hozzájárulhatnának az ukrán gazdaság megmentéséhez. Kijev nemrég ki is bővítette a mozgósítás alól mentesülők listáját a szakképzésben tanuló diákokkal és oktatókkal, ami „biztosíthatja Ukrajna újjáépítését”. A pedagógusok ugyanakkor csak abban az esetben kaphatnak felmentést a besorozás alól, ha a szakoktatási intézmény a fő munkahelyük.

A meglepetésszerű behívások alól egyébként még a kárpátaljai lakosokat sem kímélik az ukrán hatóságok.

Ungvári tudósítónk nemrég arról számolt be, a lakosok körében is egyre többen teszik szóvá, hogy miközben a „mi fiainkat” elviszik a frontvonalba, az onnan ide menekülő férfiak nagy része hallani sem akar arról, hogy fegyvert fogjon a kezébe és az életét kockáztassa. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov szintén alátámasztotta, hogy azok közül az ukránok közül, akiket az egységek pótlására szánnak, sokan megtagadják, hogy a harctérre menjenek. A veszteségek pedig számottevők a keleti fronton: David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalójának elmondása alapján naponta átlagosan 200-500 ukrán katona hal meg a donbászi harcokban.

 

Borítókép: Ukrán katona egy lőállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvő Szeverodoneckben 2022. június 9-én (Fotó: MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.