időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Tombolnak az indiai muszlimok a próféta megsértése miatt

László Dávid
2022.06.13. 21:27 2022.06.13. 21:28
Tombolnak az indiai muszlimok a próféta megsértése miatt

Nem csitulnak az indulatok Indiában: az elmúlt néhány napban több száz tüntetőt őrizetbe vettek, még pénteken pedig két tinédzser meghalt a demonstrációk közben, miután korábban két kormánypárti politikus a muszlimok szerint sértő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára. Az egyik áldozatot állítólag fejbe lőtték, a másikat a hátán érte találat. 

Hétvégén a rendőrség egy fiatalt is letartóztatott, aki az internetre feltöltött videóban azzal fenyegetőzött, hogy lefejezi az „istenkáromlókat”.

A felháborodás háttere, hogy még május végén a kormányzó Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) két szóvivője, Nupur Sarma és Navín Kumar Dzsindál egy televíziós vita hevében becsmérlő megjegyzéseket tett az iszlámra. Többek között arról beszéltek, hogy értelmezésük szerint a Koránban az áll, hogy a Föld lapos, hogy vannak repülő lovak, valamint a próféta feleségül vett egy hatévest, akivel kilencéves korában el is hálta a nászt. Előbbi megjegyzéssel arra utalhattak, hogy a hagyomány szerint Gábriel arkangyal egy szárnyas paripával Jeruzsálembe repítette Mohamedet. Utóbbival pedig alighanem arra, hogy egyes hadíszok (a próféta életéről és tanításairól összegyűjtött közlések) szerint Mohamed legfiatalabb feleségét, ­Ai­shát mindössze hatévesen jegyezte el, kilencévesen pedig beteljesítette a házasságot. Egyes magyarázatok szerint abban a korban ez nem volt olyan szokatlan, mások viszont azzal érvelnek, hogy más források szerint Aisha valójában idősebb, már tinédzser volt a frigy idején.

Akárhogyan is, a szóvivők megosztó szavai óriási felháborodást robbantottak ki a muszlimok körében. Nemzetközileg is nagy botrány kerekedett az ügyből, több muszlim többségű ország – akik egyébként kiváló viszonyt ápolnak Újdelhivel, ráadásul indiai vendégmunkások millióinak adnak megélhetést – bekérette az indiai nagykövetet, hogy kifejezze tiltakozását. Ezután országszerte ezrek vonultak az utcára, hogy olykor az erőszaktól sem visszariadva követeljék a két szóvivő letartóztatását és felelősségre vonását. Az indulatok lecsillapítására Nupur Sarmát és Navín Kumar Dzsindált ugyan felfüggesztették tisztségéből, majd ők visszavonták megjegyzéseiket, nyilvánosan bocsánatot kértek, a kormány és a külügyminisztérium pedig elhatárolódott szavaiktól, ám a feldühödött tömeg ezzel sem elégedett meg.

Sőt, az egyébként is feszült helyzet csak tovább éleződött az India népességének 15 százalékát adó, több mint 200 milliós muszlimok és a többségi hinduk között. Állítólag Nupur Sarma védelmét meg kellett erősíteni, miután őt és családját is halállal, illetve nemi erőszakkal és lefejezéssel fenyegették, köztük az al-Kaida helyi szervezete. 

Közben a hinduk viszont valóságos hősként ünneplik, „oroszlánnak, ádáz és félelmet nem ismerő harcosnak” nevezik, és szimpátiatüntetéseket szerveztek mellette. 

Egyébként már a televíziós vita apropója is egy vallási nézeteltérés volt. Mint arra az MTI is emlékeztetett, egyes hindu szervezetek több éve harcolnak az 1669-ben épített varanaszi mecset lerombolásáért – vagy hogy beléphessenek imádkozni –, mert szerintük az építtető, Aurangzeb mogul császár az építkezés érdekében félig leromboltatta az itt korábban emelt hindu szentélyt.

 

Borítókép: Indiai muzulmánok Nupur Sarmának (b) és Navín Kumar Dzsindálnak, a kormányzó Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) két volt szóvivõjének az õrizetbe vételét követik Mumbaiban 2022. június 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.