A francia adóhatóság gendersemlegességre törekszik, eltörölnék a „hölgyem/uram” megszólítást

Egy kiszivárgott belső levelezésből derült ki, hogy a francia adóhatóság vezetése arra kérte a munkatársait, hogy az ügyfeleknek írt hivatalos levelekben ne használják a hölgyem/uram kifejezést, helyette írják csak azt, hogy jó napot. A dolog érdekessége, hogy a körlevél a hölgyem/uram megszólítással kezdődött – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 07. 15. 8:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia adóhatóságot is elérte a genderőrület, ugyanis felettébb érdekes intézkedést kíván bevezetni a vezetőség (DGFIP), derül ki a Le Figaro cikkéből. Az új rendelkezés lényege az, hogy a befogadás és a nemi identitás evolúciója nevében arra kérik a dolgozókat, hogy a jövőben ne használják a hölgyem/uram megszólítást a levelezésben, hanem egyszerűen csak annyit írjanak, hogy jó napot.

Az adóhatóság külső kommunikációjára vonatkozó utasítások pontjában kifejezetten azt kérik, hogy a jelenlegi intézményi és társadalmi kontextusnak megfelelően a nemre vonatkozó udvarias megszólítást mellőzzék minden levelezésből, példaként említve azokat az eseteket, amikor az ügyfélen nemváltoztató műtétet hajtottak végre vagy nem kíván nyilatkozni a nemét illetően. Az erről szóló belső levelet a Le Figaro munkatársa, Paul Sugy tette közzé a Twitteren – írja a V4NA.

A cikkből kiderül, hogy a reform az adólevelek fejlécére is vonatkozik, valamint a borítékok címzésére is, ezentúl ott sem tünteti fel a címzett nemét az adóhatóság.

Szintén érdekes, hogy a levél végén lévő lábjegyzet alapján a döntéshozók arra a törvényre hivatkoznak, amely 2013 májusa óta lehetővé teszi az egyneműek közötti házasságkötést.

Nem a francia adóhivatal az egyetlen, ahol betiltanák a nemekre utaló kifejezéseket. Az Egyesült Államokban egy klinikán bevezetett új szabályzat értelmében semleges, a nemet nem tartalmazó kifejezéseket kell használni, a feleség és a férj szavak helyett a házastárs vagy a partner a megfelelő kifejezés, az anyára és apára szülőként, a fiúra vagy lányra pedig egyszerűen a gyerek megnevezés az elfogadott.

Az Egyesült Államokban a gendertéma jelen van az iskolákban is. Szintén a hírügynökség számolt be róla korábban, hogy Massachusetts állam egyik középiskolájában biológia órán arra buzdították a tanulókat, hogy a a más orientációval rendelkező emberek kirekesztésénk megakadályozása érdekében távolítsák el a nemmel kapcsolatos kifejezéseket. A Parents Defending Education nonprofit szervezet értesülései szerint az említett biológia óra fő témája az volt, hogy megpróbálják meggyőzni a gyerekeket a nemváltoztatásra való késztetés természetességéről, és gyakoriságáról – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Visszatérve a francia adóhivatalhoz, az eset pikantériája az, hogy a változásról szóló körlevélben, melyet dolgozóknak küldtek ki, szerepel a hölgyem/uram megszólítás.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.