A legfelsőbb bíróság nemet mondott Biden bevándorlási politikájára

A legfelsőbb bíróság döntése szerint decemberig marad a szigorúbb bevándorlási politika az Egyesült Államokban. Ez újabb kudarc az amúgy is rengeteg problémával küzdő Biden-adminisztrációnak.

2022. 07. 22. 18:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a Biden-adminisztráció bevándorlási politikájának végrehajtását, amely irányelveiben azt szabályozná, hogy mely illegális bevándorlókat kell feltartóztatni és kitoloncolni. A testület 5:4 arányban most azzal a texasi szövetségi bíróval értett egyet, aki korábban blokkolta Joe Biden amerikai elnök útmutatásait. A bírák nem fejtették ki érvelésüket, decemberben tárgyalják tovább az ügyet, ám addig nem léphet életbe a Biden-adminisztráció liberális bevándorlási politikájának iránymutatása.

A szóban forgó irányelv úgy fogalmaz: „A mérlegelési jogkör keretében az erőforrásokat célzottabban kell összpontosítani.” 

Ez pedig arra utasítaná a tisztviselőket, hogy a nemzet-, köz- és határbiztonságot veszélyeztető bevándorlókat és a jogerős kitoloncolási végzéssel rendelkezőket tartóztassák le és toloncolják ki, a többiekkel pedig ne is foglalkozzanak.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter kijelentette, hogy az országban engedély nélküli tartózkodás önmagában nem lehet az alapja a letartóztatásnak vagy kitoloncolásnak, ami eltér a Trump-kormányzat álláspontjától.

Az adminisztráció azzal érvel, hogy a még szeptemberben kiadott – és Donald Trump korábbi elnök szigorúbb bevándorlási politikáját elvető – javaslat jóval humánusabb és olcsóbb. 

A kormánynak nincs forrása több mint 11 millió illegális bevándorló elfogására és kitoloncolására az Egyesült Államokból

– fogalmaztak.

A republikánus főügyészek az új gyakorlat ellen országszerte pereket indítottak, eddig Texas és Louisiana államban jártak sikerrel. Drew Tipton texasi bíró egyetértett azzal az érveléssel, hogy a Biden-adminisztráció bevándorlási politikájának az iránymutatása extra terhet ró az államokra az illegális bevándorlók oktatásán, egészségügyi ellátásán és egyéb szolgáltatásokon keresztül. Emellett Tripton szerint 

az útmutatás lényegében lehetővé teszi a büntetett előéletű, okmányokkal nem rendelkező illegális bevándorlók szabadon bocsátását, ami szembemegy a törvényekkel.

Az amerikai vám- és határvédelmi hivatal adatai szerint a múlt hónapban 207 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az ország déli határánál. Ilyen tendenciák mellett, az idei évben várhatóan kétmillió felett lesz az elfogottak száma, ez 2021-ben 1,7 millió fő volt. Összehasonlításképpen Donald Trump elnökségének utolsó két évében 980 és 460 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a déli határon. 

A republikánusok szerint a demokraták bevándorlási politikájának egyik fő célja a későbbi szavazatszerzés. 

Biden elnök nyitott határok politikája azt eredményezi, hogy demokrata szavazók ömlenek be az országba

– mutatott rá még tavasszal J. D. Vance republikánus politikus.

A Pew Research Center adatai szerint a 2020-as elnökválasztás során már minden tizedik választó bevándorló volt. Az American Election Eve a 2020-as választási eredményeket vizsgálva úgy találta, hogy a déli, határ menti államok, mint Kalifornia, Arizona, Texas vagy Florida latino szavazói egyértelmű többségben Joe Biden elnökre és a demokratákra voksoltak.

Borítókép: „Biden engedj be!” feliratú pólóban vonulnak a bevándorlók az amerikai−mexikói határ közelében (Fotó: AFP/Getty Images/Guillermo Arias)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.