A világ legbefolyásosabb konzervatívjai előtt szólal fel Orbán Viktor

Az, hogy a magyar kormányfő tartja a nyitóbeszédet a CPAC dallasi konferenciáján, jól mutatja a magyar jobboldal erejét és nemzetközi befolyását.

2022. 07. 11. 18:43
ORBÁN Viktor
CPAC Hungary - Konzervatív fórum Budapesten Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kérték fel, hogy augusztus 4-én a texasi Dallasban nyitóbeszédet tartson a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén, az amerikai Conservative Political Action Conference (CPAC) konferencián – közölte hétfőn a távirati irodával Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezzel kapcsolatban a Facebookon azt írta: 

A konzervatív erők összetartása folytatódik. Ebben a harcban csak együtt, és csak szervezetten lehetünk sikeresek!

Ronald Reagan nyomában

A CPAC egy 1974-ben alapított jobboldali politikai seregszemle, az alulról szerveződő amerikai jobboldal legnagyobb fóruma, melyet immár fél évszázada olyan emberek formálnak, akik az amerikai szabadság, a józan ész és a hagyományos értékek elkötelezett hívei. A legelső CPAC-en maga Ronald Reagan volt az első vezérszónok, azóta pedig a konzervatív elnökök, illetve a Republikánus Párt vezető alakjai rendszeresen tiszteletüket teszik az eseményen. 

Az Orbán Viktor nyitóbeszédével kezdődő esemény házigazdája, Ted Cruz texasi szenátor például politikai pályafutásának kezdete óta szinte minden évben részt vesz a konferencián, 

csakúgy, mint az Egyesült Államok konzervatív kormányzóinak és kongresszusi képviselőinek egész sora, de a politikai kemény mag mellett befolyásos kutatóközpontok vezetői, ismert politológusok és népszerű konzervatív újságírók, illetve a közösségi médiában ismertté vált véleményvezérek is hozzátartoznak a CPAC holdudvarához.

Világszerte tapasztalható a konzervatív reneszánsz

A konferenciát egyébként a kezdetek óta az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) szervezi, amely ma valószínűleg a legbefolyásosabb konzervatív érdekképviselet az Egyesült Államokban; napi kapcsolatban állnak a republikánus választott politikusokkal, támogatásukon állhat vagy bukhat azok újraválasztása. A világszerte tapasztalható konzervatív reneszánsz ráadásul soha nem látott magasságokba emelte a rendezvény népszerűségét és befolyását: 2019-ben közel húszezren vettek részt a négynapos konferencián, melyet huszonötmillió néző követett élőben valamilyen felületen, és a nagy amerikai televíziócsatornák élő bejelentkezésekkel közvetítettek. Az elmúlt években japán, koreai, brazil és ausztrál társszervezetekkel közösen is rendeztek CPAC-et az Egyesült Államokon kívül, amelyek szintén a helyi konzervatívok seregszemléjeként működnek, illetve a transzatlanti kapcsolatok erősítésének céljából. 

Első európai helyszínként Magyarország adott otthont a rendezvénynek idén májusban; a konferenciát megnyitó Orbán Viktor beszédében akkor ismertette a jobboldal sikerének világszerte alkalmazható 12 pontos beszédét. 

Felnéznek a magyar jobboldalra

A budapesti eseményt az ACU a Alapjogokért Központtal együttműködve szervezte meg. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a magyar miniszterelnök dallasi meghívásának hírére úgy reagált: a magyar jobboldal ma Európa, de talán az egész Nyugat legsikeresebb politikai közössége, ezért a CPAC Hungary házigazdájaként az Alapjogokért Központ üdvözli, hogy Orbán Viktor lesz az amerikai CPAC egyik főszónoka.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a CPAC Hungaryn elhangzott Orbán-beszéd óriási visszhangot váltott ki világszerte a konzervatív táborban, Magyarország miniszterelnökének jelenléte az Amerikai Konzervatív Unió által szervezett dallasi CPAC-en pedig mutatja a magyar jobboldal erejét és befolyását

– fogalmazott Szánthó Miklós, aki szintén előad majd a texasi konferencián. Hozzátette: a magyar kormányfő által bemutatott 12 pont rezonál a CPAC-ek szellemiségével, kiemelten a »keressünk barátokat, építsünk közösségeket«, valamint az is, hogy nem szabad a liberálisok szabályai szerint játszanunk.

Borítókép: Orbán Viktor a jobboldal sikerének világszerte alkalmazható 12 pontos beszédét a Budapesten megrendezett CPAC Hungaryn ismertette idén májusban (Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.