Bizalmat kaphat Mario Draghi olasz miniszterelnök

Mario Draghi olasz miniszterelnök jövő szerdán kér bizalmat az olasz parlament felső- és alsóházában a kormányzás folytatásához, miután csütörtökön a köztársasági elnök nem fogadta el lemondását. Szomráky Béla szerint senkinek nem áll érdekében az előre hozott választás.

2022. 07. 16. 7:04
null
BELGIUM-POLITICS-EU-SUMMIT Fotó: THIERRY CHARLIER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek kivételével az összes parlamenti párt bizalmat fog szavazni jövő szerdán Mario Draghinak

– kommentálta lapunknak Szomráky Béla szakértő az elmúlt napok olasz belpolitikai fejleményeit.

A tavaly február óta bal- és jobboldali pártok részvételével, jelenleg hétpárti egységkormányt vezető Mario Draghi miniszterelnök csütörtökön nyújtotta be lemondását Sergio Mattarella államfőnek, aki azt nem fogadta el, s arra kérte a kormányfőt: az előre hozott választások elkerülése végett próbálja meg fenntartani a parlamenti többséget a kormányzás folytatásához.

A kormányválságot az ideológiailag nehezen besorolható kormánypárti Öt Csillag Mozgalom robbantotta ki: szenátorai távol maradtak az energiacsomagról szóló szavazáson, amely az üzemanyag- és rezsiköltségek drágulásával szemben 23 milliárd euróval támogatja a családokat és vállalatokat. Giuseppe Conte, a mozgalom vezetője továbbá az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok leállítását, valamint az európai minimálbér leállítását követelte a kormánytól. Szomráky Béla szerint Conte célja az erőfitogtatás a jövőre esedékes parlamenti választások előtt.

Az Öt Csillag Mozgalom erőteljesen el kezdett fogyatkozni, nagyon tartanak az előre hozott választásoktól, mert a felmérések alapján meg fognak gyengülni

– közölte a szakértő, utalva arra is, hogy a mozgalomból nemrégiben kilépett Luigi Di Maio külügyminiszter és hívei, saját pártot alapítva. A legutóbbi választáson 32 százalékos eredményt elérő ötcsillagosoknak a felmérések szerint jelenleg mindössze 10-11 százalékos a támogatottságuk.

Ha előre hozott választásokra kerülne sor – amelyeket legkorábban szeptemberben lehetne megtartani –, az ellenzéki Olasz Testvérek nyerne a szavazatok mintegy 23 százalékával, esélyt teremtve arra, hogy a kormányban részt vevő Ligával (14 százalék) és a Forza Italiával (8 százalék) jobboldali koalíciót alkossanak.

 Szomráky Béla szerint azonban a pénzvilágnak jelenleg nem érdeke az egységkormány felbomlása, hiszen Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori elnöke – ennek a pénzvilágnak az „ikonja” – nem törődik Olaszország eladósításával, „annyi hitelt fog felvenni, amennyi belefér”.

Azért lett a senki által meg nem választott Mario Draghi a miniszterelnök, hogy Olaszország hozzáférhessen a járvány utáni gazdasági helyreállítási alaphoz, ami az Európai Uniótól érkező több mint 200 milliárd eurót jelent. A tervet azonnal el is fogadták, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonnal Rómába utazott, ahol aláírták a megállapodást

– hangsúlyozta Szomráky Béla.

Szerinte Draghi lemondása színjáték volt, hiszen az Öt Csillag Mozgalom miniszterei nem léptek ki a kormányból, sőt a szenátus megszavazta a törvénycsomagot.

Mindenki meg fogja szavazni Draghinak a bizalmat, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben egyfajta öngyilkosság lenne átvenni a hatalmat. Draghi pedig azt éri el, hogy még hűségesebbek lesznek hozzá a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom nélkül pedig megvan a parlamenti többsége

– véli a szakértő.

A kormány baloldali pártjaival gyakran ideológiai vitákba keveredő jobboldali, Matteo Salvini vezette Liga is úgy fogalmazott: bár nem szabad félni az előre hozott választásoktól, elfogadhatatlan, hogy Olaszország megbénuljon a mostani drámai (gazdasági-társadalmi) helyzetben.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök (Fotó: AFP/Thierry Charlier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.