„Gondolatolvasó” mesterséges intelligenciát fejlesztett Peking

A Kínai Kommunista Párt tagjainak elhivatottságát, lojalitását és ideológiai elkötelezettségét ellenőrzik vele.

2022. 07. 05. 16:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gondolatolvasó” mesterséges intelligencia segítségével tudják megállapítani a Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjainak elhivatottságát, lojalitását és az ideológiai elkötelezettségét − számolt be a hofeji Comprehensive National Science Center mesterséges intelligencia intézete. A kutatóintézet által vasárnap közzétett és szinte azonnal elérhetetlenné is vált videófelvételből kiderült, hogy a vizsgált személyekről a program arckifejezéseik és agyhullámaik elemzését követően kimutatja, hogy mennyire hálásak a pártnak, mennyire fogadják el politikai tanításait és milyen mértékben hajlandók követni azokat. 

A mesterséges intelligencia adta lehetőségeket kiaknázva liberalizálhatjuk a pártoktatást. Az eredmények értékelésével ösztönözhetjük tagjainkat, hogy erősítsék meg elkötelezettségüket a párt iránt, és továbbra is hálásak legyenek azért, amit a párt adott nekik

− írta a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap a törölt videófelvételhez kapcsolódó cikkre hivatkozva. 

Mesterséges intelligenciában szuperhatalom

A pekingi vezetés nem titkolt célja, hogy 2030-ra a világ vezető hatalmává váljon, ami a mesterséges intelligencia területét illeti. Ambiciózus terveit még 2017-ben jelentette be a kormány, melynek jelenleg a második szakasza tart egészen 2025-ig. A programot összeállító szakértők előzetes jóslatai szerint ebben az időszakban jelentős áttörés várható a technológia alkalmazását illetően, amely aztán ipari korszerűsítést és gazdasági átalakítást von maga után. 

A harmadik szakasz 2025–2030-ig tart, ekkora a kínai mesterséges intelligencia piaca az előzetes becslések szerint elérheti a 150 milliárd dollárt − mintegy ezermilliárd jüan −, világvezetővé lépve ezzel elő. 

2021-ben a piacot körülbelül 23 milliárd dollárra becsülték, egyes adatok szerint 2022-ben pedig már közelíti a hatvanmilliárd dollárt.

A mesterséges intelligenciát jelenleg elsősorban az országban amúgy is rendkívül jól működő megfigyelő rendszerek tökéletesítésére használják, ezt követően pedig az okosvárosok fejlesztésére, valamint katonai célokra is alkalmaznák.

Kapóra jött a járvány

A koronavírus-járvány miatti lezárások, korlátozások és a kontaktkutatás lehetőséget nyújtott a pekingi vezetésnek, hogy tesztelje legfejlettebb technológiáit a megfigyelés területén. A pandémia kezdetén bevezettek egy új rendszert, amely arcfelismerő mesterséges intelligencia segítségével csoportokba − piros, sárga és zöld − rendezte a személyeket attól függően, hogy fertőzöttek, gyaníthatóan fertőzöttek vagy nem jelentenek veszélyt. Később aztán ennek alapján fejlesztették ki az állampolgárok mobiltelefonjára az oltási igazolás ottani megfelelőjét, amely az előbbi színkódos rendszer elvén a fertőzött és gyaníthatóan fertőzött személyek mozgását erőteljesen korlátozta. 

Az ilyen megfigyeléssel azonban könnyen visszaélhet a hatalom. 

A nyugati sajtó éppen a múlt hónapban számolt be arról, hogy a Csengcsou városába demonstrációra igyekvők színkódja egyszer csak pirosra váltott, így nem tudtak elutazni a tervezett tüntetésre. Az eset nagy felháborodást váltott ki, az érintettek szerint a hatóságok így akadályozták meg, hogy részt vegyenek a tüntetésen.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.