Ki követheti a csődbe jutott Srí Lanka sorsát?

Srí Lanka a csődjét követően menekültválsággal is szembe kell, hogy nézzen. A dél-ázsiai szigetország esete azonban nem egyedi, több más állam is csődközeli állapotban van, részben az ukrajnai háború következményei miatt. A legnagyobb válságtünet az eladósodás, aminek kezelése hatással lehet a globális adósságkezelés módjára is.

Magyar Nemzet
2022. 07. 07. 20:01
null
Colombo, 2022. június 28. Katonák egy bezárt colombói benzinkúton 2022. június 28-án. Az elmúlt hét évtized legsúlyosabb gazdasági válsága sújtja Srí Lankát, ahol napokon belül elfogyhatnak az üzemanyagtartalékok. A szigetországban mindennapivá váltak a tüntetések. A benzinkutakon katonák osztogatják a sorszámokat, hogy az emberek ne vághassanak be egymás elé. MTI/EPA/Chamila Karunarathne Fotó: Chamila Karunarathne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhárom személyt tartóztatott le kedden a Srí Lanka-i haditengerészet, miután egy halászhajóban megtalálták őket, írja a helyi Colombopage online lap. Az indiai The Indian Express arról ír, hogy kedden az indiai hatóságok két családot mentettek meg a teljes kiszáradástól, és kikérdezésüket követően átszállították őket egy menekülttáborba.

Mióta Srí Lanka miniszterelnöke kedden bejelentette országa csődjét, a népesség egy része illegálisan próbál elmenekülni, többségük India, illetve Ausztrália felé.

 A politikai vezetés – hangsúlyozva, hogy az ország a földrajzi helyzetéből kifolyólag a globális kereskedelemben kulcsfontosságú szerepet tölt be – folyamatosan próbál pénzügyi segélyekhez és nemzetközi hitelekhez folyamodni. Egyelőre azonban sikertelenek a próbálkozások. A dél-ázsiai ország mellett azonban több olyan gazdaság is van, amelyek összeomláshoz közeli állapotban vannak az Independent című brit lap összeállítása szerint.

Veszély Európára: Egyiptom és Törökország

Egyiptomban, ahol a 103 milliós lakosság mintegy harmada él szegénységben, áprilisban 15 százalékos inflációt mértek. A gazdasági válságjelek és az országban folyamatban lévő költséges reformfolyamatok egymást rontják le, ráadásul az ország külföldi devizatartalékai is csökkentek emiatt, a jegybank az inflációval küzd. Törökország esetében hatvan százalékot is meghaladó infláció, magas munkanélküliség, valamint szintén apadó külföldi tartalékok jellemzők. A kormányzat ráadásul óriási adósságot görget maga előtt.

Az ENSZ válságkezelési munkacsoportjának az ukrajnai háború hatásait vizsgáló elemzése szerint az emelkedő létfenntartási költségek, a családok, kisvállalkozások drasztikusan csökkenő ellenálló képessége, az ellátó- és segélyrendszerek túlterheltsége, valamint a reálkeresetek és az életszínvonal csökkenése társadalmi és politikai nyugtalanságot idézhet elő szinte bármelyik országban. 

Ez Egyiptom és Törökország esetében jelentősen megnövelheti azok számát, akik úgy döntenek, elhagyják ezeket az országokat, és nagy valószínűséggel Európa felé indulnak.

Új típusú adósságválságok jönnek

Egyiptom és Törökország mellett egyértelműbb néhány különösen sérülékeny ország esete, például Argentínáé, ami mintegy 44 milliárd dollárnyi (körülbelül 17 650 milliárd forint) adósság átütemezését kérte a Nemzetközi Valutaalaptól; Libanoné, ahol az utóbbi évtizedek legnagyobb gazdasági katasztrófáját okozza a hiperinfláció vagy Mianmaré, ami annyira instabil, hogy a Világbank nem is ad ki a következő két évre vonatkozó előrejelzést az országról.

A nemzetközi szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy miközben egyre több állam adósodik el, ez a folyamat merőben más, mint a közelmúlt történelme során tapasztaltak. Ugyanis már nem államközi hiteleket vesznek fel, és nem is feltétlenül csak nemzetközi szervezetekre hagyatkoznak: elkezdtek kereskedelmi hitelezőkhöz fordulni. A szervezet egyik igazgatója szerint a nemzetközi válságkezelési rendszer erre jelenleg nem áll készen, így a megelőzésre, semmint a reakcióra koncentrálva meg kell újítani azt.

Orosz segítség. Oroszországtól kért segítséget csütörtökön a súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lanka. Gotabaja Radzsapaksza elnök a Twitter-oldalán közölte, hogy a többi között üzemanyag vásárlására szolgáló kölcsönért folyamodott orosz hivatali partneréhez, Vlagyimir Putyinhoz telefonbeszélgetésük során. Radzsapaksza beszámolt arról is, hogy megkérte Putyint, gondoskodjon arról, hogy az Aeroflot orosz légitársaság ismét felvegye úti céljai közé Srí Lankát, mivel a turizmusra ráutalt szigetállamnak fontos bevételi forrást jelentenek az orosz üdülni vágyók. A Srí Lanka-i energiaügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy orosz olajipari cégek két képviselője érkezett a fővárosba, Colombóba. (MTI)
  

 

Borítókép: Katonák egy bezárt colombói benzinkúton 2022. június 28-án. Az elmúlt hét évtized legsúlyosabb gazdasági válsága sújtja Srí Lankát, ahol napokon belül elfogyhatnak az üzemanyagtartalékok. A szigetországban mindennapivá váltak a tüntetések. A benzinkutakon katonák osztogatják a sorszámokat, hogy az emberek ne vághassanak be egymás elé. (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.