Kínának népességfogyással kell szembenéznie

Kínában az utóbbi években folyamatosan és jelentősen csökken a népességnövekedés üteme, és egy magas rangú pekingi egészségügyi tisztviselő szerint az ország arra számíthat, hogy a populáció még 2025 előtt fogyásnak indul.

Mártonffy Attila
2022. 07. 26. 19:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína teljes népességének növekedési üteme jelentősen lelassult, és a 14. ötéves terv időszakában (2021–25) várhatóan negatív növekedésbe fog lépni – mondta egy szakmai konferencián Jang Ven-csuang (Yang Wenzhuang), a kínai Országos Egészségügyi Bizottság népesedési és családügyi vezetője. (A negatív növekedés azt jelenti, hogy többen halnak meg, mint amennyien születnek.) Kínai demográfusok azt jósolták, hogy az elkövetkező években még sokáig ez a tendencia lesz a domináns, és a probléma megoldását a népesség általános minőségének javítása és a változó gazdaságfejlesztési tervek segíthetik elő. 

Ez a hosszú ideig tartó alacsony termékenységi ráta elkerülhetetlen következménye

– mondta Huang Ven-cseng (Huang Wenzheng), a Kínai és Globalizációs Központ vezető kutatója a Global Times című kínai lapnak. – Megjósolható, hogy a kínai születési ráta, különösen a nagyvárosokban, több mint egy évszázadon keresztül tovább csökken. A harmadik gyermek vállalása enyhítheti a problémák egy részét, de nem valószínű, hogy megfordul a trend rövid távon – tette hozzá. Az ázsiai nemzet 1980 és 2016 között egygyermekes családpolitikát követett, mivel úgy gondolta, a népesség számának ugrásszerű növekedése árthat az ország gazdaságának. Kína 2016-ban kettőre emelte a határt, és most a családok már három gyermeket is vállalhatnak – emlékeztet a Fox News amerikai hírportál.

Kínában az eddig 29 tartomány és régió által közzétett 2021-es születési adatok azt mutatták, hogy az újszülöttek száma tavaly több tartományban évtizedek óta a legalacsonyabb volt, és a tíz legnagyobb születési számú tartomány (Kuangtung, Honan, Santung, Szecsuán, Hopej, Anhuj, Kuanghszi, Csiangszu, Hunan és Kujcsou) közül csak hatban haladja meg az ötszázezret. A kínai állami lap szerint csak Kuangtungban született több mint egymillió csecsemő. A tartományi adatok szerint a közép-kínai Hunan tartományban közel hatvan év után először esett ötszázezer alá a születések száma. Honanban, amely Kína harmadik legnagyobb népességű tartománya, 1978 óta először született nyolcszázezernél kevesebb gyermek. A kelet-kínai Csianghsziben a születések száma az 1950-es évek óta először esett négyszázezer alá. Az Országos Egészségügyi Bizottság adatai szerint a fogamzóképes korú nők átlagos gyermekszáma 2021-ben 1,64 volt, szemben a 2017-es 1,76-tal és az 2019-es 1,73-mal. A 2021-ben született 10,62 millió újszülött 41,4 százaléka a második, 14,5 százalékuk pedig a harmadik vagy ennél többedik gyermek volt. 

Az alacsony termékenységi ráta arra vezethető vissza, hogy kevesebb a potenciális anya és apa, s egyidejűleg a gyermekvállalási hajlandóság is csökken. Ha összeadjuk ezt a két tényezőt, már most azt látjuk, hogy a természetes népességnövekedés üteme gyorsan csökken

– mondta Huang Ven-cseng.

Számos fiatal dönt úgy, hogy számos tényező – többek között a gyereknevelés magas költségei és a munkahelyi nyomás – miatt nem vállal gyermeket, pedig a szülés, a családi nevelés és az oktatás költségeinek csökkentése érdekében sok város és régió számos intézkedést vezetett be. Van olyan település, ahol pénzt adományoznak olyan pároknak, akik több gyermeket vállalnak. Szakértők szerint a fiatalok gyermekvállalással és -neveléssel kapcsolatos aggodalmának és problémáinak kezelése, a lakásárak stabilizálása és a kedvező intézkedések optimalizálása enyhítheti a negatív népességnövekedés által gyakorolt nyomást. Az ENSZ World Population Prospects 2022 című jelentése szerint egyébként India, figyelembe véve a szaporasági rátát, 2023-ban várhatóan megelőzi a jelenleg 1,426 milliárd lakosú Kínát, s a világ legnépesebb országa lesz. A világszervezet úgy véli, India 2050-ben előreláthatóan 1,668 milliárd lakosú lesz, ami már messze megelőzi Kína század közepi 1,317 milliárdos népességét.

Borítókép: Kínai család a fujangi ökológiai parkban (Fotó: Getty Images/SOPA Images/Sheldon Cooper)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.