Lampedusa polgármestere szerint a szigeten tarthatatlanná vált a migrációs helyzet

Veszélyesnek nevezte a Lampedusán kialakult helyzetet Filippo Mannino polgármester csütörtökön, miután a sziget háromszázötven fős migránstáborában közel ezerötszázan szoronganak. Az IOM nemzetközi migrációs szervezet képviselője a migránsok mielőbbi elszállítását sürgette.

Forrás: MTI2022. 07. 07. 18:14
null
Lampedusa, 2021. augusztus 28. Mintegy 400, Európába igyekvõ illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat késõbb az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították. MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo Fotó: Concetta Rizzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filippo Mannino szerint az egészségügyi-higiéniai feltételek biztosítása lehetetlenné vált a sziget belsejében található migránstáborban, ahol a sziget partjahoz érkezőket helyezik el.

Az utóbbi negyvennyolc órában több mint ezren érkeztek. A 350 fősre tervezett táborban közel ezerötszázan vannak.

Négyszáz-ötszáz embert el tudunk látni, de ennek többszöröse vállalhatatlan, ráadásul a bevándorlók 36 Celsius-fokos hőségben vannak összezsúfolva a központban

– mondta a sziget júniusban megválasztott polgármestere.

Mannino a római belügyi tárcánál és a szicíliai Agrigento prefektúráján igyekszik felgyorsítani a migránsok elszállítását Lampedusáról. Az ígéretek szerint a Diciotti nevű hadihajó a következő órákban a szigethez érkezik, és áthelyezik rá a migránsok egy részét.

Csütörtökön egymás után négy hajó érkezett Lampedusára: egy ötvenfős csoport egy 12 méter hosszú hajóval a líbiai Szfaxból indult el. Egy hatméteres hajó a szintén líbiai Abu Kammasból indult el magukat szíriai menekülteknek valló emberekkel. További két csónak Tunéziából kelt át Lampedusára. A migránsok között egyiptomi, szudáni, eritreai és bangladesi állampolgárok is vannak.

Flavio Di Giacomo, az IOM egyik szóvivője az AGI olasz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy mivel a Földközi-tengeren nem működik széles és koordinált hatósági ellenőrzés, Lampedusa szigetére könnyűszerrel el lehet jutni. A sziget a tengeri migráció egyik leggyakoribb kapujának számít – tette hozzá. Megjegyezte: a lampedusai táborban a zsúfoltság miatt lehetetlen védelmet biztosítani a nők, a gyermekek és más védtelenebb emberek számára. Hangoztatta, hogy az IOM is a tábor minél előbbi kiürítésén dolgozik.

Az év eleje óta tengeren több mint harmincezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, közülük több mint 15 ezren Líbiában ültek hajóba. A tavalyi év ugyanezen időszakában 22 ezren érkeztek.

A hatezer lakosú Lampedusán január elsejétől már több mint 12 ezren kötöttek ki.

Szolidaritását fejezte ki a sziget polgármesterével és lakosaival Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter.

Lampedusát szó szerint ellepték a migránshajók

– hangoztatta Salvini, aki azt ígérte: ellátogat a szigetre, ha már a jelenlegi belügyminiszter, Luciana Lamorgese nem cselekszik.

Borítókép: Mintegy négyszáz, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021. augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.