Megszületett a megállapodás az EU-ban a gázfogyasztás csökkentéséről

Politikai megállapodásra jutottak az uniós tagállamok arról, hogy önkéntes alapon csökkentik a télen a gázfogyasztást. Lesznek azonban kivételek – olvasható a Vg.hu cikkében.

Forrás: VG.HU2022. 07. 26. 13:05
null
Vecsés, 2017. január 10. Egy dolgozó a gáz nyomását ellenõrzi az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelõ mennyiségû gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelõs államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg idõjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság oldalán megjelent közlemény szerint a tagállamok vállalták, hogy augusztus 1. és március 31. között az elmúlt öt év átlagához képest 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást, a saját választásuk szerinti intézkedésekkel. 

A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy az ellátásbiztonsággal kapcsolatban uniós riasztást adjanak ki, amely esetben a gázkereslet csökkentése kötelezővé válik.  

Az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően szinte mindenki kapott bizonyos engedményt. Mentesülnek az olyan országok, mint Írország és Málta, amelyek nem kapcsolódnak az uniós gázhálózatokhoz, valamint azok is, amelyek elektromos hálózata nincs szinkronban az európaival, és jelentősen függ a gáztól.

Ideiglenes mentességet kaphatnak azok a tagállamok is, amelyek túlteljesítik a gáztárolók feltöltésére vonatkozó uniós célt, ha a kritikus fontosságú iparágaik túlságosan függenek a földgáztól, illetve abban az esetben, ha a gázfogyasztásuk legalább nyolc százalékkal nőtt tavaly az ötéves átlaghoz képest.

„Az EU egységes és szolidáris. A mai döntés világosan megmutatta, hogy a tagállamok kiállnak minden olyan orosz kísérlettel szemben, amely az energiaellátás fegyverként való felhasználásával az EU megosztására irányul. A gázcsökkentési javaslat rekordidő alatt történő elfogadása kétségtelenül megerősítette közös energiabiztonságunkat. A mostani gázmegtakarítás javítja a felkészültséget. A tél sokkal olcsóbb és könnyebb lesz az uniós polgárok és az ipar számára” – értékelte a megállapodást Jozef Síkela, az EU soros elnökségi posztját betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere.

A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy önkéntessé vált a fogyasztás visszafogása. Ez volt többek között Lengyelország feltétele is. 

Nem fogadhatunk el olyan döntéseket, amelyeket az országokra kényszerítenek. Az energiabiztonság nemzeti előjog – figyelmeztetett korábban Anna Moskwa lengyel energiaügyi miniszter. 

Azt is elmondta, hogy Lengyelországnak nincs szüksége takarékosságra, mivel gáztárolói tele vannak.

A Reuters két uniós tisztségviselőtől úgy értesült, hogy Magyarország volt az egyetlen, amelyik ellenezte a felvizezett javaslatot.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.