Mit lehet tudni eddig Abe Sindzó merénylőjéről?

A gyilkos azzal indokolta a tettét, hogy a politikus egy „gyűlölt csoporthoz” tartozott.

2022. 07. 09. 10:01
ABE, Sindzó
Naara, 2022. július 8. Leterítenek egy férfit, miután lövés érte Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnököt egy választási kampányeseményen a közép-japáni Nara város Jamato-Szaidaidzsi vasútállomásánál 2022. július 8-án. Abe a lövéstõl eszméletét vesztette, és kórházba szállították. MTI/AP/Jomiuri Simbun/Hirano Kacuhiro Fotó: Hirano Kacuhiro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint néhány méter távolságról leadta a lövéseket, a biztonságiak a földre teperték azt a férfit, aki meggyilkolta Abe Sindzó egykori japán kormányfőt – így ahhoz kétség sem férhet, hogy ki az elkövető. A merénylőt – aki azóta be is ismerte tettét – a 41 esztendős, nurai Jamagami Tecujaként azonosították. Hogy ki ő, és főleg mi lehetett az indítéka, arról azonban jelenleg még elég keveset tudunk.

A férfi szűkszavúan azzal indokolta a gyilkosságot, hogy „problémája volt Abe Sindzóval”. Sajtóértesülések szerint azonban nem a politikáját kifogásolta, hanem úgy hitte, hogy tagja volt valamilyen gyűlölt „csoportnak”, de azt nem részletezte, hogy mire gondolt. A rendőrség szerint egyáltalán az is kérdéses, hogy létezik-e a szóban forgó csoport.

Japan's former Prime Minister Shinzo Abe dies after being shot
Fotó: The Asahi Shimbun

Jamagami Tecuja azt is bevallotta, hogy azzal a céllal érkezett, hogy meggyilkolja az egykori miniszterelnököt. Az még nem világos, hogy mennyire előre tervezett, már csak azért sem, mert csak előző nap hozták nyilvánosságra, hogy a politikus részt vesz a kampányrendezvényen. A nyilvánosságra került felvételeken az viszont látszik, hogy meglehetősen nyugodtan álldogált célpontja mögött, még egy képen is szerepeltek, majd egyszerűen odasétált, később pedig menekülni, ellenállni sem próbált.

Az is bizonyos, hogy házi készítésű fegyvert használt, valószínűleg azért, mert Japánban nagyon szigorúak a fegyverviselési szabályok. A rendőrség otthonában is több hasonló, házilag összerakott fegyvert talált.

Abban, hogy ilyet egyáltalán össze tudott szerelni, segítségére lehetett, hogy a kétezres évek közepén, majd három évig a japán haditengerészetnél szolgált.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy miért szerelt le. Azt viszont lehet tudni, hogy nem igazán találta a helyét. A közelmúltban egy gyárban helyezkedett el, ahonnan azonban májusban egészségügyi indokokra hivatkozva felmondott. Állítólag arról panaszkodott, hogy „elfáradt”. 

Sosem éreztem úgy, hogy érdekelné a politika

– nyilatkozta róla az egyik volt munkatársa, aki szerint egyébként sosem volt a férfira panasz.

A helyi média beszámolója szerint már főiskolai évkönyvébe is azt írta, „fogalma sincs, mihez kezdjen a jövőben”. 

 

Borítókép: A merénylőt azonnal földre teperték a lövések után, nem próbált ellenállni (Fotó: MTI/AP/Jomiuri Simbun/Hirano Kacuhiro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.