Nem a majomhimlő a veszélyes, hanem a lehetséges mutációi

Tanulmányok bizonyítják: elsősorban homoszexuális férfiak fertőződnek meg a vírussal.

2022. 07. 26. 17:01
null
Egyesült Államok, 2022. május 23. Az amerikai járványügyi és betegségmegelõzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlõ virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlõvel fertõzött embereket. A hólyagos bõrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedõ fertõzés nyugat-afrikai eredetû, és elõször 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlõsállatról emberre, lefolyása vírustörzstõl függõen változik. MTI/AP/CDC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolcezer fölé emelkedett a majomhimlővel fertőzöttek száma világszerte, öten haltak meg – mind Afrikában –, a betegséget eddig 75 országban azonosították – derül ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adataiból. Az általuk közölt térképen jól látszik: a majomhimlő Afrikán kívül leginkább Észak-Amerikában és Nyugat-Európában terjed. Az év eleje óta a legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokban regisztrálták (3846), a sorrendben Spanyolország (3125), Németország (2352), az Egyesült Királyság (2208) és Franciaország (1567) következik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi, csütörtöki jelentése szerint Magyarországon eddig 33 esetet igazoltak.

Habár a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott nagyobb járványt az afrikai földrészen kívül.

A majomhimlő nyugat-afrikai, kevésbé veszélyes változata terjed most világszerte, a CDC szerint 99 százalék feletti a túlélési ráta. A veszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a nyolc éven aluli gyerekek, a várandós nők és mindazok, akiknek gyenge az immunrendszerük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton nyilvánította globális vészhelyzetnek a majomhimlő terjedését, egy szinten kezelve a betegséget a koronavírussal és a gyermekbénulást okozó poliovírussal, amelyeknek terjedését korábban szintén vészhelyzetnek minősítették. – Egy betegség olyan fellángolásának vagyunk tanúi, amely világszerte gyorsan terjed olyan új fertőzési módokon keresztül, amelyekről még túl keveset tudunk – mondta a döntéssel kapcsolatban Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, óva intve bármely csoport megbélyegzésétől vagy hátrányos megkülönböztetésétől.

E kijelentése nem véletlenül hangzott el, hiszen

a New England Journal of Medicine múlt héten közzétett tanulmánya megállapította: az általuk vizsgált 528 eset 98 százalékában más férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő homoszexuális és biszexuális férfiak fertőződtek meg. 

Hasonló végeredményre jutott a UK Health Security Agency brit kormányzati szerv: szerintük a megbetegedések 97 százaléka köthető homoszexuális férfiak aktusaihoz. Egészségügyi szakértők azt feltételezik, hogy a másságot ünneplő júniusi Pride-fesztiválok és -felvonulások hozzájárulhattak a fertőzés terjedéséhez – írja az NBC News. Az amerikai hírcsatorna hangsúlyozza: az amerikai homoszexuális férfiak körében jelentősen csökkent az óvszerhasználat 1996 óta, azóta, hogy a HIV-fertőzést gyógyszeresen kezelni lehet – egy 2017-es felmérés szerint csupán negyedük védekezik szex közben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a fentiek alapján a társadalom egészére nézve nagyon alacsonynak nevezte a megfertőződés kockázatát. Egyes szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a vírus mutációja károsabb lehet az emberek egészségére nézve.

A betegség egyébként általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. Általában két-három hét után spontán begyógyulnak a sebek. A majomhimlő ellen még nincs kifejlesztett vakcina, de a hagyományos himlővírus elleni oltóanyagok nyújthatnak bizonyos védettséget.

 

Borítókép: Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlő virionjáról (Fotó: MTI/AP/CDC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.