Síita belháború fenyeget Irakban?

Muktada asz-Szadr síita vallási és politikai vezető hívei a parlament elfoglalásával üzentek.

2022. 07. 28. 15:03
SZADR, Muktada asz-
Bagdad, 2022. július 27. Tüntetõk a bagdadi parlament üléstermében 2022. július 27-én. A tüntetõk többsége a síita, de Irán-ellenes Muktada asz-Szadr hitszónok támogatója. MTI/AP/Ali Abdul Hasszán Fotó: Ali Abdul Hasszán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irakban, ahol a Világbank adatai szerint a kivitel 99 százaléka, a költségvetés 85 százaléka, és a GDP 42 százaléka származik az olajból, az egekbe szökő árak végre bő esztendőt ígértek. Ráadásul az Iszlám Állam öt évvel ezelőtti veresége óta viszonylagos béke is uralkodik az országban, legfeljebb a rejtőzködő sejtek csapnak le időről időre. A munkanélküliség ugyan még mindig magas, ám a koronavírus-járványból gyorsan magához tért a gazdaság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is tízszázalékos GDP növekedést jósolt idén. 

Csakhogy Bagdadban még mindig nincs kormány, és így költségvetési terv 2022-re.

Pedig Irakban tavaly októberben tartottak választásokat, ám azóta sem sikerült megegyezni a hatalommegosztásról – és nagyon úgy tűnik, hogy egy ideig nem is fognak. Mikor végre minap Mohammed asz-Szudáni korábbi emberi jogi, illetve később munkaügyi minisztert nevezték meg lehetséges miniszterelnök-jelöltként, a fővárosban elszabadult a pokol. Szerdán tüntetők tízezrei gyűltek össze, hogy tiltakozzanak személye ellen, majd hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek, megrohamozták és elfoglalták a parlamentet.

A törvényhozás épületében nem tartózkodtak képviselők, a biztonságiak pedig jól láthatóan nem erőltették meg magukat, hogy ellenálljanak a tömegnek, így a demonstráció békésen végződött. Mégis veszélyes üzenet ez, hiszen a parlament az elvileg szigorúan őrzött kormányzati negyedben, az úgynevezett zöld zónában található, ahol a legtöbb nagykövetség is helyet kap. Korábbi évek tüntetésein nem egyszer előfordult már, hogy a hatóságok a tömegbe lőttek.

A tiltakozók korrupcióval, illetve Iránhoz fűződő, túl szoros kapcsolatokkal vádolják Mohammed asz-Szudánit. 

Ugyanakkor nem hagytak kétséget afelől sem, hogy őket ki küldte: sokaknál feltűnt Muktada asz-Szadr, a választáson legjobban szereplő pártszövetség vezetőjének képe. 

Befolyását jól jelzi, hogy mikor kiírta Twitterére: „Az üzenetet átadtuk, térjetek vissza otthonaitokba”, a tömeg egy emberként, békében távozott. Muktada asz-Szadr egyébként síita, akárcsak asz-Szudáni, az ellentétek nem elsősorban emiatt feszülnek közöttük. Előbbi viszont az amerikai – a 2003-as intervenció után harcolt is ellenük – és az iráni befolyástól egyaránt megszabadulna, míg utóbbi a vádak szerint „Teherán embere”, ráadásul, ami a fő, kihagyná a hatalomból riválisát.

A választáson ugyan Muktada asz-Szadr szövetsége szerepelt a legjobban, 73 mandátumot szerzett a 329 fős törvényhozásban, ám a kormányalakításhoz nem sikerült kellő többséget összekovácsolnia, ezért tüntetően kivonult a tárgyalásokról. Úgy tűnik, azt azonban már nem hagyja, hogy megegyezzenek a feje fölött. 

El tudják képzelni, mit tenne egy sebzett oroszlán? Asz-Szadr éppen ezt érzi most

– magyarázta a Middle East Eye közel-keleti honlapnak az egyik tanácsadója néhány hete. „Ha százezer tüntető körülveszi a parlament épületét, és a képviselők lemondását követeli, ki áll majd az útjukba? A jelenlegi parlamentnek nincs atyja, és aligha hisszük, hogy az iraki fegyveres erők bármelyike megvédene egy ilyen törvénytelen testületet” – vetítette elő már akkor, mi fog történni. Egyúttal világossá tette, hogy a vallási és politikai vezető nem fogja hagyni, hogy megkerüljék és kihagyják, inkább mindent megtesz majd, hogy új választásokat írjanak ki. 

A tüntetésekkel asz-Szadr demonstrálni akarta riválisainak, hogy politikailag még mindig számolni kell vele. Viszont ez nagyon veszélyes játék, egy síiták közötti belviszályba taszíthatja az országot

– figyelmeztetett a lehetséges következményekre az al-Dzsazíra pánarab hírcsatornának egy szakértő.

 

Borítókép: Tüntetők a bagdadi parlament üléstermében 2022. július 27-én (Fotó: MTI/AP/Ali Abdul Hasszán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.