Súlyos energiaválságba sodródott Amerika

A válságot előidéző technikai faktorok mellett a politikai vezetést is komoly felelősség terheli.

Forrás: Kontra.hu2022. 07. 20. 9:41
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Washington, 2022. július 19. Joe Biden amerikai elnök és a felesége, Jill Biden (j) az ukrán elnök feleségét, Olena Zelenszkát (b2) és Okszana Markarova ukrán nagykövetet (b) fogadja a washingtoni Fehér Házban 2022. július 19-én. MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash Fotó: Bonnie Cash
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a kontinensünkön átívelő energiaválságot illeti, mára már egyre szélesebb körben terjed az a józan ész alapú – és egyébként magyar – álláspont, miszerint tekintettel az orosz gáz iránti európai kitettségre, valamint a közeledő télre és a gáztározók alacsony feltöltöttségére, már egyáltalán nem tűnnek célravezetőnek azok a brüsszeli szankciós csomagok, amelyek még a tavasz folyamán, az ukránok igazságának szavatolása érdekében születtek meg – írja a Kontra.

Természetesen képezheti vita tárgyát, hogy – Magyarországot leszámítva - ezen álláspont mikor és milyen hatékonysággal fog majd az európai átlagpolgárok rétegéből a politikai elit, valamint a brüsszeli döntéshozók irányába átszivárogni, azonban már önmagában az a tény valamiféle reményre adhat okot, hogy

a tavaszi, Ukrajna megmentéséről és egyben Oroszország azonnali térdre kényszerítéséről szóló nyugat-európai diskurzus mintha egy mérsékeltebb irányba kezdett volna elmozdulni.

Érdekes módon az Oroszországtól Európához képest jóval távolabbra található Egyesült Államok, amely mind energetikai, mind pedig gazdasági értelemben is nagyságrendekkel nagyobb autonómiával rendelkezik, ugyanezt nem mondhatja el magáról – teszi hozzá a Kontra.

Pedig a számadatok szerint masszív, az európai energiaválsághoz hasonló horderejű helyzettel kell szembenéznie a jelenlegi, Joe Biden amerikai elnök vezette washingtoni adminisztrációnak. A kibontakozó helyzet kapcsán adott egyelőre bénultnak mondható szövetségi válasz elsősorban annak köszönhető, hogy az USA energetikai válsága más eredőjű, mint az európai, azonban hatása gyakorlatilag azzal megegyező.

Adódik a kérdés: hogyan alakulhatott ki az Egyesült Államokban is ki egy, az európaihoz hasonló válság, ha az orosz földgázimport nem szerepel az amerikai energetika egyenletében?

A kialakult helyzet egyrészt magával a kitermelési technológiával magyarázható. Mint ismert, az amerikai földgázkitermelés egy jó része a kőolajkitermelés melléktermékeként jelenik meg a nyersanyagpiacon, azonban számos államban, például Texasban, Észak-Dakotában és Coloradóban, ahol ezen eljárás alapján zajlik a kitermelés, a koronavírus okozta összeomlás miatt még nem állt helyre a kőolajkitermelés szokásos szintje (1987 óta nem volt olyan alacsony az ország stratégiai kőolajtartaléka, mint idén), ezáltal a földgázmezők kapacitálása is alacsonyabb mértékű.

A válságot előidéző technikai faktorok mellett a politikai vezetést is komoly felelősség terheli.

Amíg a Demokrata Pártban, valamint az elnöki kabinetben is olyan hangadónak számító politikusok adnak Bidennek tanácsot, akik még egy ilyen horderejű krízis kapcsán is a zöldpolitika minél szélesebb körű bevezetését erőltetik – amelyek egyébként jelentősen lassítják az olyan döntések elfogadását, mint egyes szénbányák ideiglenes újranyitását –, addig, úgy tűnik, maga az elnök sem hajlandó az amerikai, áttételesen pedig a világgazdaság megsegítése érdekében az Oroszországgal szemben képviselt elvi álláspontját megváltoztatni.

A Kontra emlékeztet rá, hogy a madridi NATO-csúcson Biden egy újságírói kérdésre, miszerint a jelenlegi energiaválság tudatában meddig számíthat Ukrajna az Egyesült Államok védelmére, azt válaszolta: – Ameddig csak szükség van rá, hogy elérjük, hogy Oroszország ne tudja bekebelezni Ukrajnát.

Magyarán: a háborúból fakadó gazdasági és energetikai válságot a saját és a világ állampolgáraival megfizető elnök minden körülmény ellenére úgy véli, nincs ok a jelenlegi politikai irányvonalak finomhangolására, így sem az inflációs adatok egekbe szökése, valamint az amerikai benzin- és gázár drasztikus emelkedése nem igényel korrekciót.

Az amerikai állapotokat látva talán most először beszélhetünk arról, hogy Európa Washingtonhoz képest – legalább a szavak szintjén, de – egy fél lépéssel előrébb tart a politikai kijózanodás felé vezető rögös úton.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Joe Biden (Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.