Szófia nagy viták árán oldotta fel vétóját Szkopjéval szemben

Komoly engedményeket kellett tennie Észak-Macedóniának, hogy a 2005-ben megszerzett EU-tagjelöltség után végre megkezdhesse európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Egyes elemzések szerint az orosz–ukrán háború is kellett ahhoz, hogy Brüsszel újra reflektorfénybe helyezze a nyugat-balkáni országokat.

2022. 07. 19. 17:55
null
Szkopje, 2022. július 16. Tüntetõ Észak-Macedónia régi nemzeti zászlaját tartja a szkpjei parlament épülete elõtti tiltakozáson 2022. július 16-án, miután a parlamenti képviselõk többsége elfogadta azt a francia javaslatot, amely pontot tenne Bulgária és Észak-Macedónia évek óta tartó vitájának végére. MTI/AP/Borisz Grdanoszki Fotó: Borisz Grdanoszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csatlakozási tárgyalások megindításához a kezdő lökést a Bulgária és Észak-Macedónia barátságról, jószomszédságról és együttműködésről szóló szerződésének 12. cikkéhez kapcsolódó „történelmi” megállapodás adta, amelyet vasárnap írtak alá a felek, miután a bolgár parlament elfogadta Franciaország javaslatait a nézeteltérések rendezésére. Ezzel feloldódott Bulgária vétója.

A csatlakozási tárgyalások megkezdését korábban Görögország blokkolta éveken keresztül. Athén azt kifogásolta, hogy az akkor még Macedónia névre keresztelt ország a kulturális örökségét követeli az ókori Macedón Királyságra és annak császárára, Nagy Sándorra utaló nevével. Hosszas viták után Szkopje 2019-ben Észak-Macedóniára változtatta országa nevét.

Mindezek után, 2020-tól Szkopje egyik legrégebbi támogatója, Szófia kezdte blokkolni a csatlakozási tárgyalások megkezdését, mondván, Szkopje megszegte a 2017-es együttműködésről szóló szerződést, amikor nem fektetett kellő erőfeszítést a közös nyelvi és történelmi nézeteltérések megoldásába. A Bolgár Tudományos Akadémia korábban úgy fogalmazott, hogy a macedón nyelv csak a bolgár egy nyelvjárása, bolgár tisztviselők pedig úgy vélekedtek, hogy nincs is macedón identitás, a macedónok bolgárok, akik nincsenek tisztában identitásukkal. – Valóban 1945-ben kodifikáltuk a macedón nyelvet, de ez egy önálló nyelv. Közel áll ugyan a bolgárhoz, de nem az és sohasem volt az – fogalmazott Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő.

A francia javaslat – és így a vasárnap aláírt egyezmény – tehát ezeket a nézeteltéréseket simíthatta el.

Szkopjének alkotmányos kisebbségnek kell nyilvánítania a területén élő bolgárokat, a Bulgáriára vonatkozó negatív tankönyvi hivatkozásokat meg kell változtatnia, a Bulgária elleni gyűlöletbeszédet a büntetőtörvénykönyv részévé kell tennie, illetve végre kell hajtani a 2017-es együttműködésről szóló megállapodást is. Mindezekért cserébe Bulgária engedi, hogy megkezdődjenek az uniós csatlakozási tárgyalások, de a macedón nyelvet továbbra sem ismeri el önállónak.

A 120 fős észak-macedón parlament 68 képviselője szavazta meg a francia javaslatot, az ellenzék kivonult a törvényhozás épületéből és tüntetést szervezett az egyezmény ellen.

Nem kérünk az ultimátumból!

– skandálták a tüntetők. Az ellenzék vezető ereje szerint a javaslat veszélyezteti az ország nyelvét és identitását. Közvélemény-kutatások szerint a lakosság több mint nyolcvan százaléka Európai Unió-párti, és a többség frusztrált volt, hogy tizenhat év tagjelöltség után a csatlakozási tárgyalások meg sem kezdődtek.

Az egyezmény Bulgáriában is tüntetéseket eredményezett, sőt a kormányt egy bizalmatlansági indítvánnyal meg is buktatták. Az ellenzék nemzeti árulásnak tekinti az észak-macedón vétó feloldását. A Gallup intézet júniusi közvélemény-kutatása szerint a bolgárok 63 százaléka szerint Észak-Macedónia nem tett eleget a vétó megszüntetése érdekében.

Szakértők máshogy vélik. Biljana Vankovska macedón jogászprofesszor szerint az elfogadott javaslat meghajol a bolgár nacionalista követelések előtt.

Ez a javaslat igazságtalan, de a nemzetközi rend nem a méltányosságon alapul

– fogalmazott Albert Musliu politikai elemző.

Az észak-macedóniai bolgár közösség nagysága egyébként vitatott. A 2021-es népszámlálási adatok szerint ez 3504 fő, a kétmilliós lakosság mintegy 0,2 százaléka. Ezt Bulgária kétségbe vonja, szerinte eddig körülbelül kilencvenezren kaptak kettős bolgár állampolgárságot, és további 53 ezer kérelem van függőben.

Borítókép: Tüntető Észak-Macedónia régi nemzeti zászlaját tartja a szkopjei parlament épülete előtti tiltakozáson 2022. július 16-án (Fotó: MTI/AP/Borisz Grdanoszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.