Távozik a bohóc: orosz ünneplés Boris Johnson lemondása után

Az orosz elnök szóvivője Boris Johnson brit miniszterelnök lemondását kommentálva kijelentette csütörtökön, hogy Moszkva hozzáértőbb utódban reménykedik, az ukrán elnök képviselője viszont megköszönte a leköszönő brit kormányfő hathatós támogatását az Oroszország elleni háborúban.

MTI
2022. 07. 07. 18:01
JOHNSON, Boris
London, 2022. július 7. Boris Johnson miniszterelnök ellép az emelvénytõl, miután bejelentette, hogy lemond a brit Konzervatív Párt vezetõi posztjáról a londoni kormányfõi rezidencia, a Downing Street 10. elõtt 2022. július 7-én. A lépéssel megszûnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfõ bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait. Johnson 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami Johnson urat illeti, nagyon nem kedvel minket, de mi sem őt

– hangoztatta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Egyben reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britanniában hozzáértőbb emberek kerülnek hatalomra, akik megértik a párbeszéd szükségességét. – Jelen pillanatban azonban nem számíthatunk erre – tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő oldalán azt írta: „Ukrajna legjobb barátai távoznak, veszélyben a diadal!” Úgy fogalmazott, hogy Johnson távozása a brit arcátlanság és minősíthetetlen politika jogos eredménye, különösen a nemzetközi porondon. Medvegyev felvetette, hogy Ukrajna talán más szövetségeseit is elvesztheti. „Várjuk a fejleményeket Németországból, Lengyelországból és a Baltikumból” – tette hozzá.

Távozik a bohóc

–  jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlement alsóházának elnöke. – Ő az egyik fő ideológusa az Oroszország ellen utolsó ukránig folytatandó háborúnak. Az európai vezetőknek el kellene gondolkodniuk azon, hogy hová vezet az ilyen politika – fűzte hozzá.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója ugyanakkor megköszönte Johnsonnak, hogy támogatta Ukrajnát. Mikroblogján közzétett videójában Oroszország Ukrajna elleni háborújára utalva úgy fogalmazott, hogy a brit kormányfő már az elejétől nevén nevezte a dolgokat.

Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk a legnehezebb időkben. Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy elsőként jövünk Kijevbe, dacára a rakétacsapásoknak. Köszönet Boris Johnsonnak, amiért mindig is Ukrajna támogatóinak élcsapatába tartozott

– mondta Podoljak, aki szerint a brit kormányfőnek köszönhető, hogy Ukrajna rendelkezik az ország védelméhez szükséges minden eszközzel.

Johnson a csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy Nagy-Britannia addig fogja támogatni az ukrán nép szabadságért folytatott harcát, amíg szükséges. Micheal Martin ír miniszterelnök Johnson távozásában lehetőséget vélt felfedezni a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (brexit) során megterhelt viszony rendbetételére Dublin és London között.

„Bár Johnson miniszterelnök és én aktívan egyeztettünk, nem mindig értettünk egyet, s a kormányaink közötti viszony kihívásokkal telivé és feszültté vált az utóbbi időben” – olvasható Martin közleményében. „Itt a lehetőség, hogy visszatérjünk a partnerség és kölcsönös tisztelet szellemiségéhez, amelyre szükség van a nagypénteki megállapodás eredményeinek alátámasztásához” – utalt Martin az észak-írországi rendezésről kötött 1998-as egyezségre.

 

Borítókép: Boris Johnson miniszterelnök ellép az emelvénytől, miután bejelentette, hogy lemond a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.