A csernobilihoz és a fukusimaihoz hasonló helyzet alakulhat ki az erőműnél

Ha a zaporizzsjai atomerőmű tartalék dízelgenerátorai és mobil szivattyúi meghibásodnak, vészhelyzet alakulhat ki.

Forrás: Ria.ru2022. 08. 18. 15:07
null
Enerhodar, 2022. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz szakértők úgy vélik, hogy Kijev zaporizzsjai atomerőműben tett akciói miatt a csernobilihoz és a fukusimaihoz hasonló helyzet alakulhat ki

– mondta a sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők vezetője, Igor Kirillov altábornagy – olvasható a Ria.ru cikkében.

Szakértőink szerint az ukrán fegyveres erők intézkedései miatt hasonló helyzet alakulhat ki a zaporozsjei atomerőműben is – tette hozzá. A minisztérium jelezte továbbá, hogy ha a zaporizzsjai atomerőmű tartalék dízelgenerátorai és mobil szivattyúi meghibásodnak, vészhelyzet esetén a zóna túlmelegedhet, és ennek következtében 

megsemmisülhetnek Európa legnagyobb atomerőműjének reaktortelepei. Európa felett ekkor radioaktív anyagok kerülnek a légkörbe és több száz kilométeres távolságban terjednek majd.

Állítólag egy baleset esetén a radioaktív anyagok „elérhetik Lengyelországot, Németországot és Szlovákiát is”. 

Fotó: ria.ru

Ráadásul, ahogy Kirillov hozzátette,

 ha az állomás legalább egy reaktora tartalmának körülbelül egynegyede a levegőbe kerül, a radionuklidok „lefedik Skandináviát”.

„Egy ilyen vészhelyzet a lakosság tömeges elvándorlását okozza, és katasztrofálisabb következményekkel jár, mint a közelgő európai gázenergia-válság, amit számos előrejelzés, többek között az erre szakosodott európai szervezetek is megerősítenek.”

A tábornok felidézte, hogy 

a fukusimai atomerőműben történt baleset után több mint 500 ezer embert kellett evakuálni a területről. Ami Csernobilt illeti, több mint húsz európai ország volt radioaktív izotópokkal szennyezett, körülbelül négyezer ember halt meg közvetlen sugárzás következtében, és több mint 5,5 millió ember kapott megnövelt sugárdózist.

Korábban a minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov elmondta, hogy Kijev provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben az ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása alkalmával. António Guterres holnap Odesszába látogat, ma pedig Törökország és Ukrajna elnökével találkozik – olvasható a Ria.ru cikkében.

Az állomást jelenleg az orosz hadsereg irányítja.

Az elmúlt hetekben az ukrán fegyveres erők a Ria.ru szerint rendszeresen lecsaptak a zaporizzsjai atomerőmű területén. A Zaporozsje régió új katonai-polgári közigazgatásának képviselői azt állítják, hogy ehhez irányított rakétákat és nyugati gyártású lövedékeket használnak.

Az ágyúzás már megrongálta a Kahovszkaja-alállomás nagyfeszültségű vezetékét, ennek következtében a személyzetnek két erőgép teljesítményét kellett csökkentenie.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)


 






 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.