Az oroszok közölték, szándékosan lassították a hadműveletet

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, a döntés hátterében a civil áldozatok minimalizálása áll.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 24. 13:28
Zatoka, 2022. augusztus 18. Romos épületek elõtt egy bombatölcsér a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvõ Zatokában 2022. augusztus 18-án, miután orosz rakétatámadás érte a települést. Ukrán források szerint legalább négy ember megsebesült. MTI/AP/Nina Ljasonok Fotó: Nina Ljasonok Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudatos döntés volt az ukrajnai „különleges hadművelet” lassítása a civil áldozatok minimalizálásának érdekében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezet katonai tárcavezetőinek szerdai taskenti tanácskozásán. Sojgu állítása szerint az orosz hadsereg szigorúan betartja a humanitárius jog normáit a művelet során, nagypontosságú fegyverekkel támadja az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúráját, köztük a reptereket, vezetési posztokat, erődítményeket, a katonai-ipari komplexum létesítményeit és a raktárakat, eközben pedig mindent  elkövet a civil áldozatok elkerülése érdekében.

Természetesen ez lelassítja az offenzíva ütemét, de szándékosan teszünk így

– mondta Sojgu.

Az orosz miniszter rámutatott, hogy az orosz hadsereg szisztematikus munkát végez a békés élet helyreállítása érdekében a „felszabadított” területeken, humanitárius segítséget nyújt, helyreállítja az infrastruktúrát és a létfontosságú rendszereket. A „felperzselt föld taktikájának” alkalmazásával és a nemzetközi normák megsértésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket. Rámutatott, hogy az ukrán alakulatok polgári létesítményekben alakítanak ki tüzelőállásokat, a lakosságot pedig „emberi pajzsként” használják. Kitért rá, hogy az ukrán fél tömegesen alkalmazza a Lepesztok típusú gyalogsági akna távolsági telepítését és szándékosan lő lakott területeket, hogy minél nagyobb veszteséget okozzon az infrastruktúrának és a polgári lakosságnak.

Hozzátette, hogy az ukrajnai háború a tervek szerint halad, és hogy minden kitűzött célját el fogják érni. A miniszter szerint az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok csak elnyújtják a konfliktust, és növelik az áldozatok számát.

Az Egyesült Államok és segítőinek deklarált célja, hogy stratégiailag kimerítsék Oroszországot, hogy kiiktassák a konkurenciát, és hogy figyelmeztessék a többi, független külpolitikát folytató államot

– fogalmazott a tárcavezető.

Sojgu a háború elindítását a tanácskozáson azzal indokolta, hogy Kijev, megtagadva a minszki megállapodások végrehajtását, valós veszélyt jelentett a Donyec-medence lakosaira, hosszú távon pedig Oroszországra. Beszámolója szerint sok ukrán katona teszi le önként a fegyvert, tudva, hogy hadifogolyként humánus elbánásban részesül, az ukrán vezetés viszont – Sojgu szerint – a megfélemlítés és a további megadások megelőzése céljából, valamint annak megakadályozására, hogy a hadifoglyok terhelő vallomást tegyenek, „leszámol a saját katonáival”.  Mint mondta, bizonyítékok vannak rá, hogy Kijev megsérti a hadifoglyokra vonatkozó normákat, a kínzások és a gyilkosságok elkövetői pedig nem egyszer saját maguk osztották meg az interneten az embertelen cselekedeteikről készült felvételeket.

Sojgu egyebek között azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok által finanszírozott ukrajnai laboratóriumokban biológiai fegyverek komponenseit fejlesztették ki, és a járványügyi helyzet megingatásának módszereit tesztelték, ami szerinte közvetlen fenyegetést jelent a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaira.

Bejelentette, hogy Moszkva fokozza a tádzsikisztáni és kirgizisztáni katonai bázisainak harckészültségét az afganisztáni helyzet romlása miatt, és üdvözöl minden nemzetközi rendezési kezdeményezést. Sojgu kezdeményezte, hogy decemberben Moszkvában tartsanak védelmi miniszteri tanácskozást a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Független Államok Közössége tárcavezetőinek részvételével.

Borítókép: Romos épületek előtt egy bombatölcsér a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő Zatokában 2022. augusztus 18-án, miután orosz rakétatámadás érte a települést. (Fotó: MTI/AP/Nina Ljasonok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.