Biden egy elítélt romániai ingatlanmágnással is üzletelt

Hunter Biden többször is egyeztetett az akkor még alelnök Joe Bidennel, miközben egy korrupcióval vádolt román ingatlanmágnásnak dolgozott – ez Joe Biden fiának és társainak dollármilliókat hozott – mondta a The New York Postnak egy bennfentes.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 08. 16. 11:45
U.S. Vice President Biden and son Hunter gesture as they walk down Pennsylvania Avenue
U.S. Vice President Joe Biden (R) points to some faces in the crowd with his son Hunter as they walk down Pennsylvania Avenue following the inauguration ceremony of President Barack Obama in Washington, January 20, 2009. Obama became the first black U.S. president on Tuesday and quickly turned the page on the Bush years, urging Americans to rally together to end the worst economic crisis in 70 years and repair the U.S. image abroad. REUTERS/Carlos Barria (UNITED STATES) - GM1E51L0HGW01 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az apa és fia közötti, naptárba foglalt találkozókat egy laptop merevlemezének átkutatása során találták meg, amelyet Hunter Biden 2019 áprilisában egy delaware-i javítóműhelyben hagyott, és szembemennek Biden elnök korábbi tagadásaival, miszerint nem volt köze fia piszkos ügyleteihez. 

Bennfentesek szerint Hunter Biden 2015 tavaszán kezdett Gabriel Popoviciunak dolgozni, aki abban kérte az ifjabb Biden segítségét, hogy elkerülje az elmarasztaló bírósági ítéletet, miután korrupcióba keveredett. A román ingatlanmágnás többek között egy több száz hektáros földterületet vásárolt meg jogtalanul és rendkívül olcsón – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Az elhagyott laptopon lévő e-mailekből kiderül, hogy Hunter az ügyvédi irodáján keresztül képviselte Popoviciut. A Biden család számos szövetségesét is bevonták, hogy segítsenek Popoviciunak megúszni a börtönt. 

Köztük volt Mark Gitenstein, az Obama-kormány egykori átmeneti tisztviselője és volt romániai nagykövete, Louis Freeh volt FBI-igazgató és Eric Schwerin, Hunter Biden befektetési cégének, a Rosemont Seneca Partners elnöke. Hunter Biden laptopja szerint Gitenstein és Freeh többször is beszélt Hunterrel annak idején, amikor Hunter az apjával, Joe Bidennel rendszeresen egyeztetett.

De mit is keresett Romániában az ifjabbik Biden? A New York Times által közzétett dokumentumok szerint az elképzelés egy ingatlanfejlesztő vállalat létrehozása volt, a legnagyobb ilyen jellegű vállalat Délkelet-Európában. Popoviciu biztosította volna a földet, Biden a kapcsolatokat, egy kínai óriáscég pedig a pénzt. 

A tervből végül semmi sem lett, Popoviciut hét év börtönre ítélték (bár elmenekült Romániából), a pénzt biztosító kínai cég csődbe ment, Bidenék pedig lemaradtak a nagy üzletről.

A V4NA hírügynökség cikke szerint bár Joe Biden többször is letagadta a nyilvánosság előtt, hogy tudott volna a fia piszkos üzleteiről, a Hunter laptopján talált naptár és az adathordozón lévő  anyagok szerint azonban az elnök hazudott. 

Nem a romániai ügy volt az első eset, hogy Joe Biden alelnökként családi üzleti megbeszéléseket folytatott a Fehér Házban. A laptopon lévő dokumentációból kiderül, hogy Joe Biden kilenc év alatt legalább 19 alkalommal vett részt a családi vállalkozásban. Legutóbb egy hangüzenet buktatta le az elnököt, amelyet a fiának hagyott a hangpostáján.

Hé, haver, itt apa. Szerda este negyed kilenc van. Ha lesz rá lehetőséged, csak hívj fel. Semmi sürgős. Csak beszélni akartam veled. Úgy gondoltam, hogy az online megjelent cikk, amelyet holnap nyomtatásban is megjelentet a Times, jó volt. Azt hiszem, már tiszta vagy

– mondta Biden a telefonban. 

Az USA jelenlegi elnöke azután hagyott hangüzenetet a fiának, hogy 2018-ban a sajtó részletezte Hunter ügyleteit Ye Jianminggal, egy gyorsan felemelkedő kínai olajmágnással, aki 2016-ban a CEFC China Energy Company-t vezette, mielőtt két évvel később letartóztatták gazdasági bűncselekmények miatt.

A Biden család körül kirobbant botrányban kiderült továbbá az is, hogy Joe Biden fia, Hunter arra használhatta fel apja pozícióját, az Obama-kormányzat amerikai–ukrán kapcsolatokért felelős vezetőjét, hogy gazdaggá tegye a családot. 

A mainstream média azonban a legutóbbi elnökválasztási kampány miatt nem volt hajlandó foglalkozni a történettel. A közösségi média még azt is megakadályozta, hogy a The New York Post leleplező cikkét megoszthassák az emberek.

Bidenék orosz beavatkozásként tekintettek a leleplező cikkre. Most azonban – azután, hogy Joe Biden megnyerte az elnökválasztást – már a balliberális fősodratú média is megerősítette, hogy a laptopos történet végig helytálló volt. Az Igazságügyi Minisztérium is elismeri, hogy korrupciós ügyekkel kapcsolatos nyomozás alapját olyan e-mailek és üzenetváltások képezik, amelyeket a laptopon találtak.

A MacIver Institute szerint azóta világossá vált, hogy a botrány lényegében nem is Hunter Bidenről szól, hanem Joe Bidenről, aki a fiát táskás embernek használta alelnöksége idején.

Az utóbbi hónapokban egyébként biztosan nem a legjobb időszakát éli Joe Biden. Az amerikai elnök vállát nemcsak az nyomja, hogy az Egyesült Államok évtizedek óta nem látott inflációtól szenved, a gazdaság pedig az összeomlás szélén áll, hanem a fia, Hunter Biden körül kirobbant botrány is napról napra csökkenti a népszerűségét – írja a V4NA hírügynökség.

Nem csupán a korrupciós ügyek miatt szégyenkezhet az USA elnöke, hanem a fiáról kikerült videófelvételek miatt is. Nemrég újabb kínos felvétel szivárgott ki, amelyen az elnök fia látható egy hotelszobában, amint éppen meztelenül ül egy kádban, és drogot, valamint alkoholt fogyaszt. 

A tekintetéből jól látszik, hogy már nincs teljesen tudatánál az elnök fia. Bár ezt a videót mindenhonnan törölték, nem sokkal ezután egy másik felvétel is napvilágot látott, amelyen az ifjabbik Biden – a családapa – épp a napi betevő drogot méri ki magának egy prostituált társaságában. Hunter Biden érthetetlen okból ezt is lefilmezte.

Amint újabb és újabb videók látnak napvilágot Joe Biden fiáról, a Twitter igyekszik elrejteni a felvételeket a közösségi felületről. Egy felhasználó egy gúnyos videóval állított tükröt a Twitter elé.

Hunter botrányai egyébként üde színfoltként árnyalják azt, hogy Joe Biden elnök többször is úgy írta le a fiát, mint „a legokosabb ember”, akit ismer.

Borítókép: Hunter Biden és Joe Biden (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.