időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Fejlesztésre szorul Románia hadserege

Pataky István (Marosvásárhely)
Forrás: MTI
2022.08.15. 13:17 2022.08.15. 14:39
Fejlesztésre szorul Románia hadserege

Romániának modern, korszerűen felfegyverzett hadseregre van szüksége – hangsúlyozta Nicolae Ciuca miniszterelnök a román tengerészet napján megfogalmazott üzenetében. A kormányfő szerint az ukrajnai háború miatt még sürgősebbé vált a fejlesztés.

 

Kiemelte, hogy az új biztonsági kihívásokra reagálva felgyorsult a román haditengerészet modernizációja.

 

A katonai témákra szakosodott Defence 24 lengyel portál nemrég közölt elemzésében felemás képet fest a román hadseregről. A lap úgy látja, a román hadsereg F–16-os repülőgépei csak korlátozott mértékben képesek önmagukban megvédeni az ország légterét. A cikk 64 500 fős aktív romániai katonával számol.

 

A hadsereg felszereltségével kapcsolatos következtetés, hogy bár Románia beszerzi a legújabb generációs technológiát, például a HIMARS-t vagy a Patriotot, az eszközök nagy része régi.

 

Az elemzés 717 tankot említ, de hozzáteszi: még mindig vannak közöttük T–55-ök. Kissé jobb a helyzet a gyalogsági harcjárművek tekintetében, ahol az MLI–84 Jderul Spike páncéltörő rakétákkal van felszerelve. Ami a páncélozott járműveket illeti, folyamatban van a Piranha 5 utánpótlási program, de Piranha 3-ak már használatban is vannak. Ebben a kategóriában a lengyelek megemlítik még a mintegy háromszáz Humvee-t, de azt is, hogy a különleges alakulatok új páncélozott JLTV-ket kapnak. A román légierőt erősítő, első századot alkotó 17 F–16 Fighting Falcon és a „csak tizenhét működőképes MiG 21 LanceR” nem nyűgözi le a lengyel elemzőket.

 

A légierő kapacitása Románia légterének védelmére nagyon korlátozott

 

– fogalmaz a cikk.

Megjegyezi ugyanakkor: még 32 F–16-os AM/BM változatot terveznek vásárolni Norvégiából. – Hosszú távon ezeket a gépeket F–35-ösre kell cserélni – állapítja meg az elemzés. Megemlítenek még 58 IAR 330-as helikoptert és csak 12 Shadow 600-as drónt.

Márciusban a Szabad Európa román kiadásának nyilatkozva Claudiu Degeratu nemzetbiztonsági szakértő sem volt elragadtatva a hadsereg technológiai potenciáljától.

 

Nincsenek tengeri erőink, vadászrepülőink is alig, leszámítva néhány F–16-ost. (…) Nagyon lentről indultunk: a felszerelés nagy része még a kommunista korszakból származik. És ezeknek csak kisebb része – amit kifejezetten NATO-tevékenységre szántak – rendelkezik megfelelő harci készültséggel

 

– mondta a Degeratu.

Borítókép: a román hadsereg MIG–21 típusú repülőgépe (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.