Litvánia tovább élezheti a feszültséget Kína és a Nyugat között

Tizenegy tagú litván delegáció látogat vasárnap a de facto önálló államként működő szigetországba.

2022. 08. 08. 15:20
PELOSI, Nancy
Kína, 2022. augusztus 8. A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik gépe a levegõben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Vang Hszin-csao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamai közül Litvánia volt az egyetlen, amely nyíltan kiállt Nancy Pelosi amerikai demokrata házelnöknek a múlt héten nagy port kavart tajvani vizitje mellett, most pedig úgy tűnik, Vilnius még tovább megy a Pekinggel szembeni diplomáciai háborúban: 

a tajvani külügyminisztérium hétvégi közlése szerint ugyanis 11 tagú litván delegáció érkezik vasárnap ötnapos látogatásra a Kína által saját részének tekintett, 1949 óta azonban önálló politikai vezetés alatt működő szigetországba. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a vilniusi delegációt Agne Vaiciukeviciute közlekedési miniszterhelyettes vezeti majd, akit litván tisztviselők mellett az elektromos autóbuszipar képviselői is elkísérnek Tajvanra, hogy feltárják az együttműködési lehetőségeket, nem mellesleg demonstrálják szolidaritásukat Tajpejjel.

A diplomáciai huzavona nem most kezdődött Vilnius és Peking között: a 2,8 milliós balti állam még 2020-ban vívta ki magának a távol-keleti óriás haragját, amikor a litván választásokon győztes jobboldali koalíció úgy döntött, „értékalapú” külpolitikát folytatnak, és támogatják a „szabadságért harcoló tajvaniakat”. A helyzet 2021 júliusában tovább eszkalálódott, amikor a litván kormány engedélyezte, hogy tajvani képviseleti iroda néven nyissanak kirendeltséget Vilniusban. Hasonló képviseleti irodák a világ számos országában – köztük Magyarországon is – működnek, csakhogy nem Tajvan, hanem a szigetország fővárosának, Tajpejnek a nevét viselik, a Tajvan megnevezés ugyanis „sérti Kína szuverenitását és területi épségét, súlyos beavatkozást jelent a kínai belügyekbe”, valamint „rossz nemzetközi precedenst teremt”. Kína azóta kereskedelmi embargót vezetett be Litvániával szemben, és lefokozta diplomáciai kapcsolatait Vilniusszal, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem küld nagykövetet, csak ügyvivő vezeti a kínai kirendeltséget. Pekingi nyomásra Litvánia tavaly szeptemberben kénytelen volt hazahívni pekingi nagykövetét, decemberben pedig az összes diplomatáját hazarendelte Kínából, miután a litván külügy szerint felmerült annak veszélye, hogy Kína megvonja a diplomáciai védettséget tőlük. 

A vasárnap érkező litván delegáció várhatóan tovább fokozza majd a feszültségeket a két ország között; ezt jelzi, hogy a Kínai Kommunista Párt szócsöveként számon tartott Global Times nevű angol nyelvű kínai portál vezércikkében úgy fogalmaz: súlyos ellenintézkedésekkel kell szembenéznie Vilniusnak, ha „a tűzzel játszik Tajvanon”, és „folytatja a »a tajvani elszakadók« támogatásának rossz útját”.

A szigetországban mindenesetre már most is pattanásig feszült a helyzet, miután a kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Borítókép: a kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik gépe a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én (Forrás: MTI/AP/Hszinhua)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.