Már Belgiumban és Olaszországban is aggódnak a magas energiaárak miatt

A belga közszolgálati médiában valóságos pánik tört ki, amikor kiderült, hogy milyen brutálisan nagy lesz egy átlagos belga háztartás rezsiszámlája, miközben a miniszterelnök arról beszélt, hogy Belgium nagyon nehéz tíz év elé néz – írja a Tűzfalcsoport.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 08. 29. 10:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brüsszel által erőltetett szankciós politika egyre több országban kezd komoly problémát okozni. Az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatásait nemcsak mi, magyarok, hanem a tőlünk nyugatabbra fekvő országok is egyre jobban érzik a mindennapokban.

Meglepő nyíltsággal kezdtek el beszélni vezető nyugati liberális politikusok arról, hogy a háborús agressziót megtorolni tervezett gazdasági retorziók milyen nem várt negatív hatást gyakorolnak országaik állampolgárainak hétköznapjaira – olvasható az oldalon.

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo, illetve a belga közmédia is vészjósló képet festett az elkövetkező időszakról. Számításaik szerint egy átlagos belga családnak az elektromos áram éves átlagban 2200 euróba (880 000 forint), a földgáz pedig 3800 euróba (1 500 000 forint) fog kerülni (a flamand közmű, a VREG adataival számolva).

Belgiumban jelen pillanatban az elektromos áram nagykereskedelmi ára megawattóránként átlagosan 561 euró, ami új rekordnak számít. A kiváltó okok között felsorolható a földgáz árának rekordméretű emelkedése és több francia atomerőmű leállása. Mindezeken túl az is csak fokozza az áremelkedés gyorsulását, hogy a megnövekedett német és francia árak miatt a belgák nagyobb exportfokozatra kapcsoltak, ami természetszerűleg még inkább felnyomta a költségeket.

A belga miniszterelnök öt-tíz nehéz télre számít

Alexander De Croo kormányfő szerint „a következő öt-tíz tél nehéz lesz. Nagyon nehéz helyzet van kialakulóban Európa-szerte. Egyes szektorok komoly nehézségekkel néznek szembe a magas energiaárak miatt. A legjobb forgatókönyvre számítunk, de közben a legrosszabbra készülünk” – idézi a Tűzfalcsoport a kormányfőt.

A magas energiaárak hatását már most is érzik a belga gazdaság húzóágazatai. A belga ipar az ország földgázfelhasználásának mintegy negyedét adja. Egyes ágazatok a magas energiaárak miatt már csökkentették a kapacitásukat, akár ötven százalékkal is. A belga vállalatok, különösen a nagy energiaigényű területeken dolgozók már a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Amennyiben Oroszország leállítja a gázszállítást, az időzített gazdasági bombát már nem lehet hatástalanítani.

Mindeközben a Leuveni Egyetem nemzetközi gazdálkodásprofesszora, Filip Abraham a Twitter-bejegyzésében cinikusan megjegyzi (utalva a miniszterelnök egyik korábbi nyilatkozatára, amelyben csak egy nehéz télről beszélt):  

De Croo miniszterelnök figyelmeztet: „A következő öt-tíz tél nehéz lesz.”

Abraham professzor a VRT Newsnak is nyilatkozott az ügyben. Véleménye szerint senki sem tudja megjósolni, mennyi ideig fog tartani az az időszak, melyben a gazdasági recesszió hatására strukturális változások indulnak el a gazdaságban, de ez a folyamat több éven át fog tartani. A belga Elektromos és Gázipari Vállalatok Szövetsége (Febeg) is hasonlóan számol, vagyis az elkövetkező években az energiaárak tartósan magasak maradnak.

Olaszországban is sokkolók a rezsiszámlák 

Nemcsak a kisemberek, hanem a kis-, közép- és nagyvállalatok is érzik az energiaárak robbanásszerű növekedését. A világhírű salernói paradicsomkonzerv-gyár, a La Fiammante di Buccino ügyvezető igazgatója a Facebookon tett közzé egy fotót a tavaly júliusi és az idei gáz- és villanyszámláról.

Míg tavaly a gyárban húsz napot dolgoztak július hónapban, és 120 432,59 eurót fizettek a gáz- és villanyszámláért, idén ez 15 nap alatt elérte a 978 618,51 eurót. Ez majdnem nyolcszorosa az egy évvel korábbi rezsiszámlának!

Forrás: Tűzfalcsoport

A Facebook-bejegyzést egy keserű kérdéssel zárta: „Nem lett volna jobb munka helyett strandra menni?”

Az olasz lapok is kiemelik, hogy a csillagászati energiaárakat többek között az ukrajnai háború kitörésére adott nyugati szankciók okozzák.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.