Négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke

Az úgynevezett poláris hatás az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás miatt is erősödött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 12. 11:44
Északi sark
A polar bear mid-leap, Ursus maritimus. North polar ice cap, Arctic ocean (Photo by Sergio Pitamitz / Biosphoto / Biosphoto via AFP) Fotó: Sergio Pitamitz / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke a Föld más területeihez képest egy friss finn tanulmány szerint. A finn meteorológiai intézet kutatói kimutatták, hogy az elmúlt 43 évben az arktiszi régióban a globális átlaghoz képest majdnem négyszer nagyobb volt a felmelegedés mértéke a klímaváltozás miatt. A kutatók hozzátették, az Északi-sark körüli vizek bizonyos területin akár hétszer gyorsabb is lehet a felmelegedés a bolygó más részeihez képest.

Mika Rantanen, a Communications Earth and Environment című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett poláris hatást a korábbi klímamodellek alábecsülték. Eddig azzal számoltak, hogy az Északi-sarkvidéken az említett hatás miatt kétszer gyorsabb lehet a felmelegedés, mint másutt a Földön.

Norvég kutatók korábban arról számoltak be, hogy 1971 és 2019 között az arktiszi régióban 3,1 Celsius-fokkal melegedett a felszín, ez majdnem háromszorosa a globális átlagnak.

A finn kutatók szerint az úgynevezett poláris hatás az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás mellett a hosszan tartó, természetes éghajlati ingadozások miatt erősödött az elmúlt 43 évben, az adatok mérésének kezdete óta.

 

Borítókép: Jegesmedve az Északi-sarkon. (Fotó: AFP/Sergio Pitamitz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.