időjárás 16°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.12. 11:44 2022.08.12. 12:12
Négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke

Csaknem négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sark vidéke a Föld más területeihez képest egy friss finn tanulmány szerint. A finn meteorológiai intézet kutatói kimutatták, hogy az elmúlt 43 évben az arktiszi régióban a globális átlaghoz képest majdnem négyszer nagyobb volt a felmelegedés mértéke a klímaváltozás miatt. A kutatók hozzátették, az Északi-sark körüli vizek bizonyos területin akár hétszer gyorsabb is lehet a felmelegedés a bolygó más részeihez képest.

Mika Rantanen, a Communications Earth and Environment című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett poláris hatást a korábbi klímamodellek alábecsülték. Eddig azzal számoltak, hogy az Északi-sarkvidéken az említett hatás miatt kétszer gyorsabb lehet a felmelegedés, mint másutt a Földön.

Norvég kutatók korábban arról számoltak be, hogy 1971 és 2019 között az arktiszi régióban 3,1 Celsius-fokkal melegedett a felszín, ez majdnem háromszorosa a globális átlagnak.

A finn kutatók szerint az úgynevezett poláris hatás az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás mellett a hosszan tartó, természetes éghajlati ingadozások miatt erősödött az elmúlt 43 évben, az adatok mérésének kezdete óta.

 

Borítókép: Jegesmedve az Északi-sarkon. (Fotó: AFP/Sergio Pitamitz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.