időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Orbán Viktor beszédét vizsgálnák Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.08.12. 14:35
Orbán Viktor beszédét vizsgálnák Romániában

Eljárást indíthat a romániai diszkriminációellenes tanács (CNCD) Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde miatt. Az ügyben a kormányzó Nemzeti Liberális Párt egyik alelnöke, Alexandru Muraru fordult a CNCD-hez, miután hosszú médiahisztéria követte Bukarestben a szabadegyetemen elhangzott miniszterelnöki előadást, a román vezető politikusok pedig néhány napos késéssel elítélték a beszédet. Néhány parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormánykoalícióból való kitessékelését követelte, amiért Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem határolódott el az előadásban elhangzottaktól.

A feljelentő szerint a magyar kormányfő rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án egy tusnádfürdői „magánrendezvényen”. A politikus közleményében idézte Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint „a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei”. A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba előbb azt nyilatkozta a feljelentéssel kapcsolatban, hogy Magyarország miniszterelnöke ellen nem indítható Romániában eljárás és nem is idézhető romániai szervek elé, mivel a nemzetközi szokásjog szerint államfők, kormányfők és miniszterek immunitást élveznek egy másik állam területén. A CNCD elnöke később változtatott álláspontján, s pénteken, az Euronews Romania hírtelevízió megkeresésére immár azt mondta: elindítható az eljárás.

A diszkriminációellenes tanács két évvel ezelőtt ötezer lejre (mintegy négyszáz ezer forint) bírságolta Klaus Johannis államfőt magyarellenes gyűlöletbeszéde miatt. A román elnök 2020 április 29-i televíziós beszédében magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!”, illetve „Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta az akkor legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: Vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? Johannis megóvta a CNCD döntését, de 2021 januárjában a bukaresti ítélőtábla megalapozatlannak találta, és elutasította az államfő óvását, helybenhagyta a kirótt bírságot.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.