Oroszország mezőgazdasági nagyhatalommá nőtte ki magát

A globális felmelegedés Oroszországnak kedvezett: az elmúlt években – Vlagyimir Putyin orosz elnök vezetése alatt – a világ legnagyobb gabonaexportőrévé vált.

2022. 08. 30. 14:49
PUTYIN, Vlagyimir
Szocsi, 2022. június 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad a Rosszija 1 állami tulajdonú orosz televíziós csatornának az államfõi nyári rezidencián, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2022. június 3-án. MTI/AP/Szputnyik Pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan változtatta Putyin búzaexportőr-nagyhatalommá Oroszországot címmel figyelemre méltó tényfeltáró cikk jelent meg az Il Corriere della Sera című baloldali olasz napilapban. Federico Rampini írása számos, korábban kényelmetlennek számító feltételezésről rántja le a leplet. 

Az elmúlt években végbemenő globális felmelegedés bár bizonyos földrajzi egységek elsivatagosodását eredményezte, más területeken azonban a mezőgazdaság felvirágzását hozta magával. Utóbbiak közé tartozik Oroszország is 

– írta a cikk szerzője, aki komoly árat fizetett a tényfeltáró írásának megjelenéséért, amelyben a világot fenyegető élelmiszerválság feltételezését új megvilágításba helyezi, s tényekkel cáfolja. 

Az orosz mezőgazdaság kirobbanó sikereiről szóló írásában szisztematikusan vázolja, hogyan vált Moszkva az elmúlt években – Vlagyimir Putyin orosz elnök vezetése alatt – a világ legnagyobb gabonaexportőrévé. 

Oroszország rekordmennyiségű gabonatermelése és felhalmozott készletei a világ nélkülöző térségei számára is megváltást jelentenek. 

Ebből a szempontból nem mellékes, hogy a gabonafélék exportja továbbra is szankciómentes. 

A fenti reményteli tény sokak számára elfogadhatatlan és elismerhetetlen, különösen azért, mert mindez Vlagyimir Putyin előrelátható politikájának köszönhető. A jelen esetben azonban el kell vonatkoztatni a politikai és morális ítéletformálástól, és el kell ismerni, hogy Putyin rendkívüli mezőgazdasági sikereket ért el – szögezi le a cikk szerzője. Az amerikai származású újságíró írásában visszaemlékezik a hidegháború éveire, amikor az Egyesült Államok legnagyobb ellensége, a Szovjetunió volt a világ éléskamrája. Ez mára már távoli emléknek tűnik, Putyint azonban a szerző szerint elismerés illeti meg, amiért újra felvirágoztatta a mezőgazdaságot. 

Tizenhatszorosára emelkedett például az Oroszországban megtermelt mezőgazdasági termékek exportja a 2000 és 2018 közötti időszakban. Oroszország tehát igazi mezőgazdasági nagyhatalommá nőtte ki magát – ezt legutoljára Nagy Katalin cárnő idejében mondhatta el magáról. 

Jelenleg Oroszország az Egyesült Államok gabonatermelése felett teljesít évi 85,9 milliárd tonnával, s ezzel a harmadik helyre sorolódik Kína és India után. Az exportmennyiség tekintetében azonban Moszkva világhatalomnak tekinthető az évi 37,2 milliárd tonna gabona világpiacra dobásával. Ma már az ENSZ szakértői is egyetértenek abban, hogy bár egyes földrajzi térségekben az elsivatagosodás vette kezdetét, ugyanakkor a 2-3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés az északi övezetben kedvező mezőgazdasági feltételeket teremtett. Ilyen térség Oroszország mellett a skandináv államok és Kanada is. 

A hőmérséklet 2-3 Celsius-fokos megemelkedése nem lenne rossz az olyan északi országok számára, mint Oroszország. Kevesebbet kellene a szőrmebundákra költeni és megszaporodna a búzatermés 

– fogalmazott Vlagyimir Putyin még 2003-ban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az államfői nyári rezidencián, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2022. június 3-án (Forrás: MTI/AP/Szputnyik Pool/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.