Oroszország szerint ukránok állnak a Darja Dugina elleni merénylet mögött

Egy negyvenes éveiben járó nő, Natalja Vovk állhat a Darja Dugina elleni merénylet hátterében, aki a gyilkosság után lányával Észtország irányába hagyta el Oroszországot – állapította meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Kijev ugyanakkor leszögezte, nem ukránok hajtották végre az akciót. Szombat este óta folynak a találgatások annak kapcsán, ki és miért végezte ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ideológusaként számontartott Alekszandr Dugin lányát.

2022. 08. 22. 15:11
Alexander Dugin és lánya Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bűncselekményt az ukrán különleges szolgálatok készítették elő és követték el. A merénylet elkövetője az 1979-ben született Natalja Vovk, aki 2022. július 23-án érkezett Oroszországba 12 éves lányával. Az akció végrehajtása érdekében információkat gyűjtött Darja Dugináról és lakást bérelt abban a moszkvai társasházban, ahol az áldozat élt

– ismertette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn a merénylet ügyében indult eljárás fejleményeit. Közleményükben arra is rámutattak, a Dugina autójára szerelt robbanószerkezetet a távolból robbantották fel, miután a jármű mozgását megfigyelték.

Az FSZB szerint Natalja és lánya a merényletet követően a Pszkovi régión keresztül, Észtország irányába távozott Oroszországból. Útjukat autóval tették meg, amelyhez ukrán, kazah és kelet-ukrajnai, orosz irányítás alatt álló területekről származó rendszámtáblákat használtak.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij főtanácsadója azonban vasárnap leszögezte: „Ukrajnának természetesen semmi köze ehhez, nem vagyunk olyan terrorista állam, mint az Oroszországi Föderáció”. Tony Brenton, az Egyesült Királyság volt moszkvai nagykövete arra hívta fel a figyelmet, Oroszország szigorúan őrzött állam, emiatt nem tartja valószínűnek, hogy gyilkossági céllal bárki beszivároghatott volna az országba. Hozzátette: ha meg is tudnák tenni, nem Dugin lenne a célpont, hanem más, nagyobb befolyással rendelkező oroszok.

Az orosz titkosszolgálat egyelőre nem mutatott fel közvetlen bizonyítékot arról, hogy valóban Ukrajna áll a merénylet mögött, azonban a háború támogatói már sürgetik Putyint, hogy fokozza a posztszovjet ország elleni támadásokat.

Amíg Moszkva és Kijev egymásra mutogat, a nemzetközi sajtóban egészen elképesztő forgatókönyvek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, kik és miért végezhettek Alekszandr Duginnak – Vlagyimir Putyin orosz elnök „agyának” – a lányával. Az ukrán Telegraf oldal például arról írt Valerij Szolovej orosz politológusra hivatkozva,

hogy saját apja áldozata lett a 30 éves nő, ugyanis Dugin így próbálta volna Putyint erőteljesebb, Ukrajna elleni támadások végrehajtására bírni.

Egy másik felvetés szerint Putyin ellen fordulva az FSZB szervezte meg a merényletet, miután Moszkvában egyre nagyobb az elégedetlenség az ukrajnai háború előremenetele kapcsán. Igor Girkin, a hírszerzés veteránja – aki kulcsfontosságú szerepet töltött be a Krím félsziget és a Donyec-medence bizonyos részeinek elfoglalásában – bohócnak nevezte Putyint, amiért Kijevnek sikerült túljárnia a Kreml eszén.

Nyomozók az Alekszandr Dugin orosz ultranacionalista ideológus lánya, Darja elleni pokolgépes merénylet helyszínén Moszkvában. Fotó: MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság

Egy külföldön élő orosz egykori parlamenti képviselő pedig arról beszélt, a Putyin-rendszer megdöntésére törekvő, eddig kevéssé ismert földalatti orosz partizánmozgalom, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) áll a merénylet mögött. Ilja Ponomarjov szerint a szervezet az elmúlt hónapokban már több akciót végrehajtott Oroszországban. Hozzátette: a „partizánok” készek további hasonló akciókra a Kremlhez köthető ismert célpontok, állami tisztviselők, oligarchák és a biztonsági szervek tagjai ellen is. Az egykori orosz parlamenti képviselő az általa megnevezett NRA kiáltványát is felolvasta, melyben a szervezet hatalombitorlónak és háborús bűnösnek nyilvánítja az orosz elnököt, aki „testvérgyilkos háborút robbantott ki a szláv népek között, és értelmetlen, biztos halálba küldi az orosz katonákat”.

Egyeseknek szegénység és koporsó jár, másoknak paloták. Ez a rendszer lényege. Hiszünk abban, hogy a jogfosztott népeknek joguk van felkelni a zsarnokok ellen. Megbuktatjuk és elpusztítjuk Putyint

– olvasta fel Ponomarjov az NRA nyilatkozatát.

A szervezet szerint Dugina apjának „hűséges társa” és az ukrajnai „népirtás” támogatója volt. Ponomarjov 2007-től 2016-ig volt az Állami Duma baloldali képviselője. 2014-ben egyedüliként szavazott a Krím annektálása ellen, majd egy amerikai utazása alkalmával kitiltották a saját hazájából. 2019 óta ukrán állampolgár.

Borítókép: Alekszandr Dugin és lánya (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.