Szélsőséges iszlamista támadás érhette Salman Rushdie-t

A világhírű író évekig bujkált, miután fatvát mondtak ki rá, és több millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

Magyar Nemzet
2022. 08. 13. 17:51
RUSHDIE, Salman; KHOMEINI, Ruhollah Moszavi
Chautauqua, 2022. augusztus 13. Rendõrök õrizetbe veszik a merénylõt, mazású brit-amerikai írót ápolják (j), a merénylõjét, Hadi Matar 24 éves New Jersey-i férfit (k), miután nyakon és hasba szúrta Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót a Chautauquai Intézetben tartott elõadása elõtt a New York állambeli városban 2022. augusztus 12-én. Az írót helikopterrel kórházba szállították, megmûtötték, majd lélegeztetõgépre kapcsolták. Rushdie-ra 1989-ben Irán akkori vallási vezetõje, Ruhollah Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. MTI/AP/Charles Fox/Charles Fox Fotó: Charles Fox
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A síita iszlám szélsőségeseivel és az iráni Forradalmi Gárdával szimpatizál a Salman Rushdie ellen elkövetett merénylet gyanúsítottja – számolt be róla az NBC New York amerikai hírcsatorna szombaton bűnüldözési forrásokra hivatkozva. A Forradalmi Gárda az iráni haderő fegyveres alakulata, amelynek legfőbb feladata – az iráni alkotmány szerint – az iszlám forradalom vívmányainak megőrzése.

A rendőrség Hadi Matar, egy New Jersey államban élő, 24 éves férfi személyében azonosította a támadót. Matar maga is jegyet vásárolt a New York-i Chautauqua Intézet Salman Rushdie-val folytatott pódiumbeszélgetésére, hogy lecsaphasson áldozatára. 

Az indiai születésű brit–amerikai írót a fején és a hasán mintegy 10-15 késszúrás érte az esemény közben. A 75 éves férfi túl van a műtéten, de továbbra is lélegeztetőgépen tartják. – Az írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, az egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte Andrew Wylie, Rushdie ügynöke.

A New York-i pódiumbeszélgetés témája éppen az Egyesült Államok szerepe volt az üldöztetés elől menekülő írók támogatásában. Salman Rushdie maga is évekig bujkált, miután fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki. 

1989-ben Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah ugyanis iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki rá az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt.

Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat – írta meg az MTI.  

Az Irán által támogatott Hezbollah mindeközben elhatárolódott a támadástól. A libanoni síita fegyveres csoport egyik tisztségviselője szombaton a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy nincs információjuk a Salman Rushdie elleni késeléses támadásról, így nem is kommentálják az esetet. 

Borítókép: Rendőrök őrizetbe veszik az indiai származású brit–amerikai író, Salman Rushdie merénylőjét, Hadi Matar 24 éves, New Jersey-i férfit 2022. augusztus 12-én (Fotó: MTI/AP/Charles Fox/Charles Fox)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.