A bevándorlási szabályok lazítását ígéri Liz Truss

A britek abszolút többsége továbbra is a bevándorlás csökkentése mellett áll.

2022. 09. 25. 15:44
SUNAK, Rishi; THATCHER, Margaret; MAY, Theresa; TRUSS, Liz
London, 2022. szeptember 5. Liz Truss külügyminiszter beszédet mond, miután megválasztották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetõjévé és az Egyesült Királyság új miniszterelnökévé Londonban 2022. szeptember 5-én. A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik nõi kormányfõje Margaret Thatcher és Theresa May után.Truss a pártvezetõi tisztségért Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel versengett. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlási szabályok lazítását tervezi Liz Truss nemrégiben megválasztott konzervatív brit miniszterelnök, írták meg brit lapok. A kormány a bürokrácia csökkentésével, a hat hónapos vízumidő meghosszabbításával és a hiányszakmákról szóló lista bővítésével segítené a megüresedett állások mihamarabbi betöltését, ezzel is ösztönözve a gazdasági növekedést.

A tervek szerint ezzel a mezőgazdasági idénymunka vagy a vendéglátás területén is egyszerűbbé válhatna a külföldi munkavállalók vízumszerzése.

Az érintett ágazatok vezetői régóta kérlelték a kormányt a vízumrendszer reformjára, ugyanis a brexit, majd a koronavírus-járvány miatt esetükben jelentősen nőtt a munkaerőhiány.

Az első alkalommal 2019-ben elindított idénymunkás program átmeneti jelleggel negyvenezer külföldi munkavállaló számára teszi lehetővé szezonális agáripari munkák elvégzését a szigetországban. Azonban egy, a közelmúltban publikált kormányzati jelentés arra figyelmeztet, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tapasztalható munkaerőhiány a betakarítás elmaradását és az egészséges állatok idő előtti levágását is eredményezheti. Truss már a miniszterelnöki kampánya során ígéretet tett az idénymunkások rendszerének rövid távú átalakítására.

Mindemellett a vendéglátásban régóta tapasztalható munkaerőhiány a kocsmák és éttermek bezárását vagy a nyitvatartási idő csökkentését kényszerítette ki.

Ennek következtében a vendéglátószektor eddig mintegy 21 milliárd font bevételtől (9,5 ezer milliárd forint), míg az állam ötmilliárd font (2,3 ezer milliárd forint) adóbevételtől esett el.

„Intézkedéseket kell bevezetnünk a gazdasági növekedés ösztönzéséhez. A külföldi munkavállalók mellett az inaktívak munkához való visszatérését is támogatni fogjuk” – fogalmazott a The Sun napilapnak egy kormányzati tisztviselő.

A kormány várhatóan még ebben az évben ismerteti migrációs reformtervét, amely, úgy tűnik, eltér majd Boris Johnson korábbi miniszterelnök bevándorlási programjától. Szakértők szerint az eltérés mértéke dönthet majd arról, hogy mennyi brexitszavazó lesz elégedetlen a konzervatív vezetéssel.

A brit statisztikai hivatal szerint közel 1,8 millió nem EU-s állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, háromszázezerrel több, mint tavaly. De így is kétmillió álláshirdetést adtak fel a múlt hónapban. A legnagyobb hiány – a már említettek mellett – a szociális ellátószektorban és az egészségügyben van.

A Migration Watch londoni székhelyű agytröszt nyáron megrendelt közvélemény-kutatása szerint tízből hat brit továbbra is a szigetországba érkező bevándorlók számának csökkentését szeretné, ezt a konzervatív szavazók 73 százaléka támogatta. 

A felmérés szerint a 2019-ben a Konzervatív Pártra szavazók, de a pártot ma már nem támogatók 86 százaléka szeretné erősen csökkenteni az országába érkező bevándorlók számát. Az elemzés szerint ez arra utal, hogy a konzervatívok bevándorlási politikájának változása volt pártjuk elhagyásának az egyik oka.

 

Borítókép: Liz Truss külügyminiszter beszédet mond Londonban, miután megválasztották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé és az Egyesült Királyság új miniszterelnökévé 2022. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.