Brüsszelben tanácskoztak a világ hadiipari vezetői

Arra próbáltak megoldást találni, hogyan tudnák kielégíteni Ukrajna egyre növekvő igényeit.

2022. 09. 29. 21:05
NC GUARD COMPLETES EXERCISE ANAKONDA 16 DEPLOYMENT TO POLAND
160616-Z-OU450-001 Fotó: Sgt. 1st Class Robert Jordan

Arra próbáltak megoldást találni, hogyan tudnák kielégíteni Ukrajna egyre növekvő igényeit.

A héten több mint negyven ország védelmi ipari tisztviselői és vezetői ültek össze Brüsszelben, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás jövőjéről és az emiatt felmerülő problémákról egyeztessenek. A keddtől csütörtökig tartó tárgyalásokat az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős államtitkára, Bill LaPlante vezette, az üléseken a NATO és az Európai Unió tisztviselői is részt vettek.

A NATO-országokon kívül több afrikai és ázsiai országot is magába foglaló, Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport (UDCG) elnevezésű tömörülést még áprilisban hívta életre Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, azzal a céllal, hogy a háború sújtotta országot katonailag támogatni kívánó államok között párbeszéd, együttműködés és megfelelő koordináció alakuljon ki. 

Azóta általában havonta tartanak üléseket, a mostani azonban témáját és a háború fejleményeit figyelembe véve különösen izgalmas: Oroszország minden eddiginél nagyobb embererőt vethet be a frontvonalakon, Ukrajnának pedig az eddigieknél is jelentősebb támogatásra lenne szüksége kezdeményező képességének fenntartásához. 

Ugyanakkor a hadi eszközöket biztosító országok védelmi ipara – már akinél egyáltalán lehet számottevő hadiiparról beszélni – kifulladóban van, valamint haderejük is megsínyli a támogatást.

A The New York Times amerikai napilapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint a találkozók egyik kiemelt témája az Ukrajna és más kelet-európai országok által használt szovjet rendszerek modernebb nyugati rendszerekkel való együttműködő képességének fejlesztése volt. Ez kulcsfontosságú lehet Kijev számára addig, amíg a modern technológiák fel nem váltják a szovjet modelleket, valamint más államok is sokat profitálhatnak az itt elért eredményekből.

A napirend fontos részét képezte továbbá, hogy hogyan tudnák az államok felpörgetni hadiipari termelésüket. 

Az európai országok Ukrajnának már meglévő, saját haderejük által is használt rendszereket szállítottak, hasonlóan tette ezt az Egyesült Államok is, ugyanakkor mostanra kezdenek kifogyni ezekből, melynek saját biztonságukra nézve is súlyos következményei lehetnek. Ezzel párhuzamosan a hadiipari termelés számára fontos alkatrészek − például mikroelektronikai eszközök, golyóscsapágyak − hiánya miatt a szükséges hadi eszközöket nem tudják elég gyorsan legyártani. Ebből a szempontból Washington és a többi partner helyzete más, hiszen az amerikai védelmi ipar jóval nagyobb és fejlettebb, ugyanakkor – LaPlante elmondása szerint – már itt is látszanak a problémák. A The New York Timesnak nyilatkozó tisztviselő beszámolója szerint ennek orvoslására megállapodás született az államok között, melynek értelmében együttesen, a beszerzési idő minimalizásával töltenék fel a háború miatt megcsappant készeleteiket.

Ukrajnában tanúsított hatékonyságuk miatt az olyan rendszerek iránti kereslet, mint a HIMARS rakéta-sorozatvető, is megnövekedett az európai országok körében, ezek jövőbeli szállításáról is egyeztettek a felek. 

Az Egyesült Államok a jövőben könnyebbé és gyorsabbá tenné partnerei számára saját fejlesztésű hadi eszközeinek beszerzését.

Borítókép: Amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető (Fotó: U.S. Army National Guard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.