időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Brüsszelben tanácskoztak a világ hadiipari vezetői

Scheffer Joakim
2022.09.29. 21:05
Brüsszelben tanácskoztak a világ hadiipari vezetői

A héten több mint negyven ország védelmi ipari tisztviselői és vezetői ültek össze Brüsszelben, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás jövőjéről és az emiatt felmerülő problémákról egyeztessenek. A keddtől csütörtökig tartó tárgyalásokat az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős államtitkára, Bill LaPlante vezette, az üléseken a NATO és az Európai Unió tisztviselői is részt vettek.

A NATO-országokon kívül több afrikai és ázsiai országot is magába foglaló, Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport (UDCG) elnevezésű tömörülést még áprilisban hívta életre Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, azzal a céllal, hogy a háború sújtotta országot katonailag támogatni kívánó államok között párbeszéd, együttműködés és megfelelő koordináció alakuljon ki. 

Azóta általában havonta tartanak üléseket, a mostani azonban témáját és a háború fejleményeit figyelembe véve különösen izgalmas: Oroszország minden eddiginél nagyobb embererőt vethet be a frontvonalakon, Ukrajnának pedig az eddigieknél is jelentősebb támogatásra lenne szüksége kezdeményező képességének fenntartásához. 

Ugyanakkor a hadi eszközöket biztosító országok védelmi ipara – már akinél egyáltalán lehet számottevő hadiiparról beszélni – kifulladóban van, valamint haderejük is megsínyli a támogatást.

A The New York Times amerikai napilapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint a találkozók egyik kiemelt témája az Ukrajna és más kelet-európai országok által használt szovjet rendszerek modernebb nyugati rendszerekkel való együttműködő képességének fejlesztése volt. Ez kulcsfontosságú lehet Kijev számára addig, amíg a modern technológiák fel nem váltják a szovjet modelleket, valamint más államok is sokat profitálhatnak az itt elért eredményekből.

A napirend fontos részét képezte továbbá, hogy hogyan tudnák az államok felpörgetni hadiipari termelésüket. 

Az európai országok Ukrajnának már meglévő, saját haderejük által is használt rendszereket szállítottak, hasonlóan tette ezt az Egyesült Államok is, ugyanakkor mostanra kezdenek kifogyni ezekből, melynek saját biztonságukra nézve is súlyos következményei lehetnek. Ezzel párhuzamosan a hadiipari termelés számára fontos alkatrészek − például mikroelektronikai eszközök, golyóscsapágyak − hiánya miatt a szükséges hadi eszközöket nem tudják elég gyorsan legyártani. Ebből a szempontból Washington és a többi partner helyzete más, hiszen az amerikai védelmi ipar jóval nagyobb és fejlettebb, ugyanakkor – LaPlante elmondása szerint – már itt is látszanak a problémák. A The New York Timesnak nyilatkozó tisztviselő beszámolója szerint ennek orvoslására megállapodás született az államok között, melynek értelmében együttesen, a beszerzési idő minimalizásával töltenék fel a háború miatt megcsappant készeleteiket.

Ukrajnában tanúsított hatékonyságuk miatt az olyan rendszerek iránti kereslet, mint a HIMARS rakéta-sorozatvető, is megnövekedett az európai országok körében, ezek jövőbeli szállításáról is egyeztettek a felek. 

Az Egyesült Államok a jövőben könnyebbé és gyorsabbá tenné partnerei számára saját fejlesztésű hadi eszközeinek beszerzését.

Borítókép: Amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető (Fotó: U.S. Army National Guard)

Háború Ukrajnában

Lukasenka kockáztatna a háborús részvétellel

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.