Egyre éleződik a feszültség Irán és az Egyesült Államok között

Az elmúlt időszakban történt események a két ország viszonyának további romlásához vezettek.

2022. 09. 06. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni vezetés több mint ötven várost és települést szerelt fel polgári védelmi rendszerekkel – adta hírül a Fox News. – A rendszerek lehetővé teszik, hogy a haderő a fenyegetés és kockázat típusának megfelelően a nap huszonnégy órájában ellenőrizni és azonosítani tudja a különböző külső veszélyeket – fogalmazott Mehdi Farahi iráni védelmi miniszter-helyettes. Hozzátette, manapság az államok erejétől függően a hadviselés formái nagyon változatosak lehetnek, a konvencionális hadviselést felváltották a kiber, biológiai, kémiai és radioaktív hadszínterek. A védelmi minisztérium további közlése szerint az új polgári védelmi rendszerek éppen ezeket az új fenyegetéseket hivatottak leküzdeni.

Habár szó szerint egyetlen nyilatkozatban sem említették, több mint valószínű, hogy a külső fenyegetés, ami ellen a rendszereket telepítették, nem más, mint Washington. 

Az Egyesült Államok és Irán között az elmúlt hetekben újra fokozódott a feszültség, miután utóbbi megpróbált lefoglalni két amerikai tengeri drónt a Vörös-tenger nemzetközi vizein. A Pentagon első vádjait még tagadta Teherán, azonban többszöri figyelmeztetést követően múlt hét pénteken visszaszolgáltatta a zsákmányolt drónokat. – Az iráni haditengerészet fregattja, miután figyelmeztette az Egyesült Államok flottáját, azért foglalta le a két hajót, hogy lehetséges balesetet előzzön meg. Miután a nemzetközi hajózási útvonalak biztosítva lettek, a két hajót egy biztonságos területen szabadjára engedték – számoltak be a történtekről az iráni állami televízióban.

Az amerikaiak szerint Teherán a pilóta nélküli eszközök által használt technológiát akarja megkaparítani, amit aztán később saját katonai céljaira használna fel.

A feszültségek további fellángolásához vezetett az is, hogy vasárnap két nagy hatótávolságú, atomfegyverek hordozására is képes B–52-es amerikai nehézbombázó hajtott végre gyakorlórepülést a közel-keleti térség fölött. Az amerikai gépekhez szaúdi, kuvaiti, valamint izraeli harci repülők is csatlakoztak. Alexus Grynkewich altábornagy szerint az ilyen gyakorlatok elengedhetetlenek, hogy demonstrálják: a szövetségesek képesek egyesíteni erőiket ellenfeleik elrettentése, szükség esetén legyőzése céljából. Ezt megelőzően júniusban tartottak hasonló repülést, akkor is az iráni−amerikai feszültségek fokozódása miatt.

A két ország viszonya – habár előtte sem volt jónak nevezhető – 2018-ban romlott meg újra, miután Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kihátrált a Teheránnal kötött nukleáris megállapodásból. Az elmúlt két évben folyamatosak a tárgyalások az alku újraélesztésére, azonban eddig kevés eredményt hoztak. Egyes információk arról számoltak be, hogy Irán jelenleg minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy atomfegyvert hozzon létre, ami tovább veszélyezteti a Közel-Kelet amúgy sem túl fényes biztonsági helyzetét.

Borítókép: Az iráni Forradalmi Gárda katonái (Fotó: Reuters/Morteza Nikoubazl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.