II. Erzsébet halálával új fejezet kezdődhet Skócia történelmében

II. Erzsébet halálával újra előtérbe került a brexit óta amúgy is gyakran felmerülő skót függetlenség kérdése. Az uralkodót különleges kapcsolat fűzte Skóciához, a skótok saját királynőjükként tekintettek rá, éppen ezért most sokan úgy gondolják, hogy egy új fejezetnek kell kezdődnie az országrész történelmében.

2022. 09. 13. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Köztársaságot most!”, „Köztársaságot a demokratikus jövőért!”, „Töröljük el a monarchiát!” − ilyen és ehhez hasonló transzparenseket lehetett olvasni vasárnap Edinburghban a St. Giles-székesegyház előtti téren, ahol III. Károly király trónra lépését követő első kiáltványát olvasták fel. A helyszíni beszámolók szerint a tömeg csak egy kis részét tették ki az ellentüntetők, akik ezzel a többiek haragját is kiváltották, sokak szerint meggyalázták II. Erzsébet emlékét. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy most jött el a megfelelő pillanat arra, hogy a skótok újra népszavazás útján döntsenek függetlenségükről.

Fotó: AFP/Getty Images

Legutóbb 2014-ben tartottak referendumot a kérdésben, akkor a megjelentek 55 százaléka szavazott arra, hogy az Egyesült Királyság részeként létezzen továbbra is az ország. Azóta azonban London kilépett az Európai Unióból − a skótok túlnyomó többsége a maradásra szavazott 2016-ban −, valamint politikailag egyre távolodik egymástól Skócia és Anglia. 

Egy májusi felmérés szerint a megkérdezettek 36 százaléka szerint II. Erzsébet királynő halála olyan esemény, amely elindíthatja Skóciát a függetlenség útján.

Nicola Sturgeon skót első miniszter a 2014-es népszavazást követően folyamatosan próbálja elérni, hogy újabb referendumot tartsanak a kérdésben, azonban a londoni kormányzat rendre lesöpri az ügyet az asztalról. A brit legfelsőbb bíróság éppen a jövő hónapban kezdi vizsgálni az esetet, nemsokára jogerős ítélet születhet arról, hogy a skót törvényhozás rendezhet-e újabb népszavazást.

II. Erzsébet királynőt különleges kapcsolat fűzte az északi országrészhez. Édesanyja − akit szintén Erzsébetnek hívtak − skót családból származott, ezért fiatal korának nyarait rendre itt töltötte az uralkodó. Érdekesség, hogy első nyilvános beszédét is itt mondta el, még tinédzserként 1944-ben Aberdeenben. A Balmoral-kastély, ahol II. Erzsébet csütörtök este elhunyt, és az annak helyet adó település is a királyi család nyári vakációinak rendszeres helyszíne volt, az itt lakóknak szinte egytől egyig van valamilyen személyes története a hetvenegy éven át uralkodó királynőről. 

II. ERZSÉBET
Félárbócon leng a skót királyi zászló II. Erzsébet brit királynő nyári rezidenciája, a skóciai Balmoral kastélya felett 2022. szeptember 8-án. Fotó: MTI/AP/PA/Owen Humphreys

Ennek figyelembevételével nem meglepő, hogy maga Sturgeon is úgy nyilatkozott, a függetlenséggel a monarchia nem szűnne meg, a brit uralkodó lenne a skót állam első embere. Ez azonban II. Erzsébet halálával megváltozhat. 

Egy májusi felmérés szerint III. Károly kevésbé népszerű, mint édesanyja volt: a skótok 52 százaléka szerint fogja jól végezni munkáját, ez az arány II. Erzsébet esetében 75 százalék. 

Clive Irving, az elhunyt uralkodó életéről szóló könyv szerzője szerint a Skót Nacionalista Párt elköteleződése a monarchia irányába változni fog III. Károly trónra lépésével, ez pedig tovább távolíthatja Edinburght Londontól.

Borítókép: Nicola Sturgeon skót első miniszter az elsők között nyilvánított részvétet az uralkodó halálát követően (Fotó: AP/PA/Jane Barlow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.