Jól jön Oroszországnak a szíriai jelenlét

Továbbra is feszült a helyzet az ukrajnai háború hajózási frontján is. Ezúttal ismét egy orosz teherhajót vádol az ukrán fél azzal, hogy Szíriából valójában hadianyagot szállított a déli frontra. Ez a vád a háború kezdete óta időről időre felmerül. Ennek fényében is fontos lehet, hogy Oroszországnak két, geopolitikai szempontból lényeges ütőkártya lehet a kezében: katonai bázisok Szíriában.

2022. 09. 02. 18:46
Russian soldiers stand aboard a ship at the Russian naval base in the Syrian Mediterranean port of Tartus on September 26, 2019. - With military backing from Russia, President Bashar al-Assad's forces have retaken large parts of Syria from rebels and jihadists since 2015, and now control around 60 percent of the country. Russia often refers to troops it deployed in Syria as military advisers even though its forces and warplanes are also directly involved in battles against jihadists and other rebels (Photo by Maxime POPOV / AFP) Fotó: Europress/AFP/MAXIME POPOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium katonai és különleges igényeinek kiszolgálására szakosodott Oboronlogistics vállalat Spárta–II. nevű teherhajója valójában Sz–300-as légvédelmi rakétarendszert szállított az Ukrajna közelében fekvő, tengerparti Novorosszijszkbe – állítják ukrán tisztségviselők. Ezt az orosz cég hivatalos közleményben cáfolta, szerintük olívaolaj volt a rakomány.

Az orosz zászló alatt hajózó Spárta–II. Szíria mellől hajózott a Fekete-tengerre Oroszországnak a szíriai Tartúsz városa mellett lévő haditengerészeti bázisáról, ahová az ImageSat International nevű műhold-üzemeltető szerint néhány nappal korábban az Sz–300-as rendszerhez használatos akkumulátorokat szállítottak, jóllehet magát a bázist is ilyen rendszerek védik.

 Az Sz–300-asoknak alighanem jó hasznát veszik most például a Krímben, ahová egyre rendszeresebbek az ukrán belövések.

A tartúszi haditengerészeti, valamint a kicsivel északabbra található Hmeimim légibázist még a Bassár el-Aszad szíriai elnöknek nyújtott segítséget követően bérelte ki Oroszország. 

A Szíriában máig tartó orosz szerepvállalás nemcsak azért lényeges az ukrajnai háború szempontjából, mert Oroszország már áprilisban átcsoportosítani kényszerült innen a csapatokat, hanem azért is, mert maga Szergej Sojgu védelmi miniszter mondta azt a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy a legmodernebb orosz fegyverrendszereket Szíriában bevetve tesztelték. 

Oroszország ráadásul 2019-ben korlátozott működésű bázisból teljes értékű támaszponttá fejlesztette a tartúszit, 2020-ban pedig meghosszabbították Hmeimimben a kifutópályát.

Ezzel a közel-keleti jelenléttel Oroszországnak kijárata van a Földközi-tengerre, ráadásul hatékonyabban érvényesítheti érdekeit a térségben, amely hagyományosan az Egyesült Államok „játszótere”. Az ukrajnai háború nem zavarta meg a szíriai képességeket: a híradások szerint Oroszország továbbra is uralja a szír légteret, illetve hivatalos megfogalmazásban folytatja az országban jelen lévő terroristasejtek felszámolását.

Borítókép: Orosz katonák egy hajó fedélzetén Tartus haditengerészeti bázison 2019. szeptember 26-án (Fotó: AFP/Maxime Popov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.