Közös hadgyakorlatba kezdett Dél-Korea és az Egyesült Államok

Szöul és Washington szerint szövetségük elég erős ahhoz, hogy „választ adjon az észak-koreai provokációkra”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 26. 9:08
REAGAN, Ronald
Puszan, 2022. szeptember 23. Amerikai pilóta egy F/A-18 Super Hornet vadászrepülõgépen a haditengerészet Ronald Reagan repülõgép-hordozójának fedélzetén, amint a hordozó lehorgonyoz a dél-koreai Puszan kikötõjében 2022. szeptember 23-án. A nukleáris meghajtású anyahajó a dél-koreai haditengerészettel a Keleti-tengeren tartandó gyakorlatozásra érkezett a koreai partokhoz. A Ronald Reagan 2017 óta elõször vesz részt dél-koreai hadgyakorlaton. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz.

A dél-koreai haditengerészet közleményben leszögezte, hogy a négynaposra tervezett gyakorlattal jelezni kívánják Szöul és Washington szövetségét, amely elég erős ahhoz, hogy „választ adjon az észak-koreai provokációkra”.

A műveletben több mint húsz, amerikai és dél-koreai hadihajó vesz részt. A USS Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Puszanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon a Koreai-félsziget melletti vizeken.

REAGAN, Ronald
Az amerikai haditengerészet Ronald Reagan repülőgép-hordozóját kísérik dél-koreai hajók Puszan kikötőjébe Fotó: Ri Dzsin Man

A hadgyakorlaton emellett amerikai és dél-koreai harci repülőgépek is részt vesznek. A mostani 2017 óta az első olyan közös hadgyakorlat, amelyen amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, az utóbbi években ugyanis a szövetségesek csökkentették e műveletek számát a Korea-közi megbeszélések sikerét remélve, valamint a koronavírus-járvány miatt.

Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint 30, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt.

A vasárnap Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába kilőtt rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.

Borítókép: amerikai pilóta egy F/A–18 Super Hornet vadászrepülőgépen a haditengerészet Ronald Reagan repülőgép-hordozójának fedélzetén, amint a hordozó lehorgonyoz a dél-koreai Puszan kikötőjében 2022. szeptember 23-án (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.