időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Közös hadgyakorlatba kezdett Dél-Korea és az Egyesült Államok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.26. 09:08 2022.09.26. 09:13
Közös hadgyakorlatba kezdett Dél-Korea és az Egyesült Államok

Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz.

A dél-koreai haditengerészet közleményben leszögezte, hogy a négynaposra tervezett gyakorlattal jelezni kívánják Szöul és Washington szövetségét, amely elég erős ahhoz, hogy „választ adjon az észak-koreai provokációkra”.

A műveletben több mint húsz, amerikai és dél-koreai hadihajó vesz részt. A USS Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Puszanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon a Koreai-félsziget melletti vizeken.

REAGAN, Ronald
Az amerikai haditengerészet Ronald Reagan repülőgép-hordozóját kísérik dél-koreai hajók Puszan kikötőjébe Fotó: Ri Dzsin Man

A hadgyakorlaton emellett amerikai és dél-koreai harci repülőgépek is részt vesznek. A mostani 2017 óta az első olyan közös hadgyakorlat, amelyen amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, az utóbbi években ugyanis a szövetségesek csökkentették e műveletek számát a Korea-közi megbeszélések sikerét remélve, valamint a koronavírus-járvány miatt.

Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint 30, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt.

A vasárnap Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába kilőtt rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.

Borítókép: amerikai pilóta egy F/A–18 Super Hornet vadászrepülőgépen a haditengerészet Ronald Reagan repülőgép-hordozójának fedélzetén, amint a hordozó lehorgonyoz a dél-koreai Puszan kikötőjében 2022. szeptember 23-án (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.