Matteo Salvini: Csak a diplomácia hozhatja meg a békét

A Liga kormányzati szerepvállalása nélkül végzetes baloldali döntések születtek volna.

2022. 09. 13. 14:12
SALVINI, Matteo
Genova, 2019. augusztus 14. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter a Morandi-híd leomlásának elsõ évfordulóján tartott megemlékezésen Genovában 2019. augusztus 14-én. Az 1967-ben emelt híd keleti része 2018. augusztus 14-én napközben omlott le, a több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant. A hídomlásnak negyvenhárom halálos áldozata volt, több mint 600 család elveszítette otthonát. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro Fotó: Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini az Il Giornale napilapnak adott exkluzív interjúban részletesen bemutatta pártja kormányprogramját, az ország jövőjéről alkotott gondolatait, az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos elképzeléseit, valamint az infláció és az elszállt rezsiköltségek megfékezésére vonatkozó terveit.

Az orosz–ukrán konfliktus kapcsán újságírói kérdésekre válaszolva Matteo Salvini elmondta, a Mario Draghi vezette egységkormány tagjaként szavazatukkal támogatták Ukrajna felfegyverzését. Ezen álláspontjuk mellett továbbra is kitartanak, ugyanakkor meggyőződése, hogy csak a diplomácia hozhatja meg a térség hosszú távú békéjét.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy ahogyan nagy tekintélyű intézmények is bizonyítják, míg Oroszország számára többletbevételt jelentett, addig az európai országoknak súlyos gazdasági kára származott a szankciók bevezetéséből. Hozzáfűzte nem szeretné, ha a büntető országok jobban szenvednének a szankciók miatt, mint a büntetett. Amennyiben az unió továbbra is ezt az utat választja, kötelessége pénzügyi támogatást nyújtani a megemelkedett energiaárak következtében bajba jutott olasz családoknak és vállalatoknak úgy, ahogyan a világjárvány időszakában tette.

Az Olaszországban drámaian megemelkedett rezsiköltségekkel kapcsolatban az a meglátása, hogy 30 milliárd eurós azonnali állami támogatásra van szükség a vállalatok és a háztartások megmentésére. Amennyiben erre nem kerül sor rövid időn belül, a kormánynak háromszorosát kell előteremtenie, hogy fedezze a munkanélküliek eltartását és megfékezze az ország drámai mértékű elszegényedését.

A Liga elnöke válaszolt arra a kényelmetlen újságírói kérdésre is, hogy minek tudható be pártja népszerűségvesztése.

Salvini nyíltan elismerte, tudatában voltak annak, hogy a Mario Draghi-kormány támogatása és az egységkormányban való részvállalás konszenzuscsökkenést hozhat pártja számára.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a Liga ellenállása nélkül a baloldal olyan végzetes döntéseket vitt volna végbe, mint a vagyonadó bevezetése, a könnyűdrogok legalizálása, a bevándorlók gyermekeinek állampolgársághoz juttatása, valamint az Alessandro Zan nevéhez fűződő homo- és transzfóbiát büntető törvény megszavazása. 

Könnyebb lett volna az ellenzék soraiban maradni, ismerte el a Liga főtitkára, de a kormányban való részvállalásuk nem volt eredménytelen. A három jobboldali párt közül jelenleg az ellenzéki, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek a legnépszerűbb 24-25 százalékos támogatottsággal, a második a Liga 12-13 százalékkal.

Ismertette, hogy pártja jövőre vonatkozó tervei között szerepel az energiaválság felszámolása, az egykulcsos adórendszer bevezetése, a nyugdíjrendszer reformja, valamint az illegális bevándorlás megállítása. 

Arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e visszatérni a belügyminiszteri tárca élére, úgy válaszolt, ezt az olasz választók fogják eldönteni. 

Egyvalami azonban biztos, a Liga bebizonyította, hogy az illegális bevándorlás megállítása politikai akarat kérdése. Azt ígérik a választópolgároknak, amiről a múltban már bebizonyították, hogy működőképes. Az interjú végén emlékeztetett arra, hogy három alkalommal kellett bíróság elé állnia, és 15 év börtönbüntetés fenyegeti, amiért megvédte Itália biztonságát és szabadságát. Amennyiben a választópolgárok a jobbközép koalíciónak szavaznak bizalmat, ő továbbra is folytatni szándékozik a belügyminisztersége alatt jól bevált gyakorlatot az illegális bevándorlás megfékezésére.

 

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter a Morandi híd leomlásának első évfordulóján tartott megemlékezésen Genovában 2019. augusztus 14-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.