Örömmel fogadták az amerikai republikánusok az olasz jobboldal győzelmét

Szakértők az olasz és az amerikai konzervatívok közötti kötelék további mélyülését jósolják.

2022. 09. 28. 16:31
Giorgia Meloni And Dario Allevi Attend A Rally For The Elections In Monza
ITALY-POLITICS Fotó: ALESSANDRO BREMEC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éljenzés fogadta az amerikai Republikánus Pártban Georgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt elnökének vasárnapi választási győzelmét. Noha Meloni kapcsolata eddig is jó volt az amerikai konzervatívokkal – például háromszor adott elő a konzervatívok politikai kongresszusán, a CPAC-en –, szakértők szerint a mostani győzelemmel tovább mélyülhet a felek közötti kötelék.

A jobboldali pártok a bevándorlás és a genderideológia elleni fellépésben, valamint a hagyományos családmodell és a határvédelem melletti kiállásban találják meg a közös alapot az óceán mindkét partján

– nyilatkozta Lawrence Rosenthal, a kaliforniai Berkeley Egyetem Jobboldali Tanulmányok Intézetének professzora az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak.

A tengerentúlon november 8-án tartják a félidős választásokat, amelyen a képviselőház egészének és a szenátus harmadának összetételéről szavaznak. Ennek kapcsán az elemzők többsége republikánus győzelmet vár az alsóházban és szoros eredményt a felsőházban. 

Rosenthal szerint azonban a republikánusok nem inspirációt és a győzelem receptjét keresik az olasz sikerben, sokkal inkább a világnézetük megünneplésére használják azt fel.

Az amerikai választások közeledtével pozitív előjelként tekintett az olasz jobboldali győzelemre Lauren Boebert republikánus kongresszusi képviselő is.

Az egész világ kezdi megérteni, hogy a liberális baloldal nem tesz mást, csak pusztít 

– írta a Twitter-bejegyzésében.

Mások mellett Ted Cruz floridai republikánus szenátor vagy éppen Mike Pompeo korábbi külügyminiszter is örömét fejezte ki a jobboldali olasz győzelem hírére. Tucker Carlson, a Fox News amerikai televíziós csatorna egyik legmeghatározóbb kommentátora pedig egyenesen forradalomként méltatta Meloni győzelmét.

Jóval kritikusabban fogadta ugyanakkor az olasz politikus sikerét az amerikai baloldali sajtó. A legtöbb megszólalásban szélsőjobboldalinak bélyegezték Meloni pártját, azt hangsúlyozva, hogy a második világháború fasiszta vezetése óta nem volt ennyire jobboldali kormánya Rómának. A CNN amerikai hírcsatornán már a korábbi olasz miniszterelnöknek, Matteo Renzinek is tisztáznia kellett a helyzetet, aki a védelmébe vette Melonit.

Az olasz demokrácia nincs veszélyben. Ellenfelek vagyunk ugyan, és harcolunk egymással, de az, hogy a fasizmus visszatérne Olaszországba, hazugság, álhír!

 – mondta.

Jonathan Lemire, a Politico európai ügyekkel foglalkozó hírportál fehér házi tudósítója pedig azt állította, hogy mély és személyes aggodalmat váltott ki Joe Biden amerikai elnökben Meloni győzelme. Lemire szerint a Biden-adminisztráció igyekszik higgadt maradni, és ugyan kifejezte együttműködési szándékát az új olasz kormánnyal, mégis – az európai jobboldal megerősödése mellett – leginkább az aggasztja, hogy milyen mértékben változhat meg Róma hozzáállása a Kijevnek nyújtott háborús forrásokban. 

Meloni többször is elfogadhatatlannak nevezte az oroszok invázióját, és támogatta a fegyverek Kijevbe küldését is.

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke (Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.