időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Segély igen, szövetség nem

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.24. 08:23 2022.09.24. 10:57
Segély igen, szövetség nem

Az Egyesült Államok 327 millió dollár (136 milliárd forint) további segélyt különít el Afganisztánnak a humanitárius válság kezelésére – jelentette be pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A tájékoztatás szerint a pénzből humanitárius szervezetek tevékenységét támogatnák, illetve azonnali segélyeket folyósítanának például készpénz, gyógyszerek, illetve szálláshelyek biztosítása formájában. A támogatásokból az Afganisztán körüli államokba menekült afgánokat is részesülnének.

A radikális iszlamista tálibok 2021 augusztusában történt hatalomátvétele óta az Egyesült Államok 1,1 milliárd dollár értékű segélyt folyósított a térségbe.

Az amerikai külügyminiszter egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse a korábbi kötelezettségvállalásokat és segítse meg az afgánokat. 

Washington a segélyszervezetek támogatásával igyekszik közvetlenül támogatni az afgán lakosságot, ügyelve arra, hogy kikerülje a tálibok kormányát, amelyet nem ismer el.

Eközben az amerikai elnök levette Afganisztánt Washington fő NATO-n kívüli szövetségeseinek listájáról. Az erről szóló dokumentumot pénteken írta alá Joe Biden – áll a Fehér Ház honlapján.

Afganisztán 2012-ben, Barack Obama elnök alatt kapta meg az Egyesült Államok fő NATO-n kívüli szövetségesének (MNNA) státuszát. Joe Biden idén júliusban jelentette be – majdnem egy évvel azután, hogy a tálibok átvették a hatalmat az országban –, hogy Kabult megfosztja ettől a státusztól.

Az Egyesült Államok fő NATO-n kívüli szövetségeseinek listáján 19 ország szerepel, köztük Ausztrália, Egyiptom, Izrael, Japán, Dél-Korea és Brazília.

 

Borítókép: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 9-én. Blinken a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozója alkalmából tartózkodik Indonéziában (Fotó: MTI/EPA/Made Nagi)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.