Segély igen, szövetség nem

Az Egyesült Államok nem meglepő döntéseket hozott Afganisztánról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 24. 8:23
BLINKEN, Antony
Nusa Dua, 2022. július 9. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Bali szigetén fekvõ Nusa Duában 2022. július 9-én. Blinken a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozója alkalmából tartózkodik Indonéziában. MTI/EPA/Made Nagi Fotó: Made Nagi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok 327 millió dollár (136 milliárd forint) további segélyt különít el Afganisztánnak a humanitárius válság kezelésére – jelentette be pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A tájékoztatás szerint a pénzből humanitárius szervezetek tevékenységét támogatnák, illetve azonnali segélyeket folyósítanának például készpénz, gyógyszerek, illetve szálláshelyek biztosítása formájában. A támogatásokból az Afganisztán körüli államokba menekült afgánokat is részesülnének.

A radikális iszlamista tálibok 2021 augusztusában történt hatalomátvétele óta az Egyesült Államok 1,1 milliárd dollár értékű segélyt folyósított a térségbe.

Az amerikai külügyminiszter egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse a korábbi kötelezettségvállalásokat és segítse meg az afgánokat. 

Washington a segélyszervezetek támogatásával igyekszik közvetlenül támogatni az afgán lakosságot, ügyelve arra, hogy kikerülje a tálibok kormányát, amelyet nem ismer el.

Eközben az amerikai elnök levette Afganisztánt Washington fő NATO-n kívüli szövetségeseinek listájáról. Az erről szóló dokumentumot pénteken írta alá Joe Biden – áll a Fehér Ház honlapján.

Afganisztán 2012-ben, Barack Obama elnök alatt kapta meg az Egyesült Államok fő NATO-n kívüli szövetségesének (MNNA) státuszát. Joe Biden idén júliusban jelentette be – majdnem egy évvel azután, hogy a tálibok átvették a hatalmat az országban –, hogy Kabult megfosztja ettől a státusztól.

Az Egyesült Államok fő NATO-n kívüli szövetségeseinek listáján 19 ország szerepel, köztük Ausztrália, Egyiptom, Izrael, Japán, Dél-Korea és Brazília.

 

Borítókép: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 9-én. Blinken a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozója alkalmából tartózkodik Indonéziában (Fotó: MTI/EPA/Made Nagi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.