Társadalmi feszültség kialakulásától tart a német szövetségi bűnügyi hivatal

A szélsőjobboldal, a szélsőbaloldal és a radikális iszlám is fenyegetést jelent.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 25. 11:50
Demonstration of the parliamentary group "Citizens for Stralsund
21 September 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Stralsund: People stand on the Old Market in front of the town hall and demonstrate against the high energy prices and for a cost relief for the citizens through politics. The call for a demonstration by the parliamentary group "Citizens for Stralsund" on the same day gained national attention after Stralsund's mayor Badrow advertised it. Photo: Stefan Sauer/dpa/ZB (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/STEFAN SAUER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) belső elemzése szerint – jelentette a Der Tagesspiegel című lap a hétvégi számában. 

A BKA szerint ugyan egyelőre nem tapasztalni erőszakkal, zavargásokkal fenyegető forrongást a német társadalomban, azzal viszont lehet számolni, hogy a járványügyi intézkedések ellen szerveződött tiltakozó mozgalom akcióihoz hasonló tüntetések kezdődnek, ha a lakosság jelentős része a politikai döntések miatt veszélyben érzi az egzisztenciáját vagy ha ténylegesen veszélybe is kerül a megélhetése. Ilyen helyzetben a szélsőbal és a szélsőjobb is aktivizálhatja magát.

Szélsőbaloldali szervezetek blokád alá vehetnek energetikai cégeket vagy a védelmi iparban tevékenykedő vállalatokat, amelyekre az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben fokozott figyelem irányul. A szélsőjobb akcióinak középpontjában nem intézmények, hanem személyek állhatnak, politikusok, döntéshozók ellen szervezhetnek tüntetéseket.

Mindkét esetben előfordulhatnak bűncselekmények, és az Ukrajna elleni orosz támadással összefüggésben keletkező anyagi nehézségeket szélsőséges iszlamisták is megpróbálhatják kihasználni

 – áll a legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv elemzésében, amely szerint a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet már fel is szólította követőit, hogy aknázzák ki az „instabil európai politikai helyzetet”.

A szövetségi kormány eddig két, együttvéve bő harmincmilliárd eurós intézkedéscsomagot állított össze az energia drágulása és az infláció emelkedése miatt növekvő terhek enyhítésére. Dolgoznak egy újabb, ezúttal 65 milliárd eurós csomagon is, amellyel kapcsolatban Olaf Scholz kancellár szombaton megjelent heti videóüzenetében kiemelte, hogy a törvényhozási gépezet beindult, így nagyon-nagyon gyorsan gondoskodnak a rászorulók támogatásáról.

Hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell az áram, a távhő és a földgáz árát. A villamos energia esetében a piaci szerkezet átalakítására törekednek, a földgáz esetében pedig felállítottak egy szakértői bizottságot és megkezdték az egyeztetéseket az Európai Unióval és a Németországba földgázt szállító partnerekkel – fejtette ki Olaf Scholz.

Borítókép: A magas energiaárak ellen tüntetnek helyi lakosok Németország Stralsund önkormányzatának épülete előtt 2022. szeptember 21-én (Fotó: DPA/AFP/Stefan Sauer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.