időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Újabb oroszellenes szankciókról állapodtak meg az EU-tagállamok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.22. 08:40 2022.09.22. 14:08
Újabb oroszellenes szankciókról állapodtak meg az EU-tagállamok

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak szerdán New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése alkalmával tartott találkozójukon, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és növelik az Ukrajnának nyújtott támogatást – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. „Úgy döntöttünk, hogy amint lehet, további büntetőintézkedéseket fogadunk el Oroszországgal szemben partnereinkkel együttműködve” – fogalmazott Borrell, miután egyeztetett a tagállamok tárcavezetőivel.

Közleményében a politikus azt írja, hogy a részleges mozgósítással, annektálásról szóló jogsértő népszavazások támogatásával és tömegpusztító fegyverekkel fenyegetőzéssel Oroszország a konfrontáció útját választotta.

„Az atomfegyverekre hivatkozás nem rendíti meg eltökéltségünket, elszántságunkat és egységünket, hogy kiálljunk Ukrajna mellett, és átfogó támogatást nyújtsunk ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni területi épségét és szuverenitását mindaddig, amíg erre szükség van” – tudatta Borrell. Az uniós főképviselő szerint a Vlagyimir Putyin által bejelentett részleges katonai mozgósítást pánik és elkeseredettség szülte.

 

Teljesen világos, hogy Putyin el akarja pusztítani Ukrajnát

 

– mondta Josep Borrell újságíróknak New Yorkban, kiemelve, hogy az orosz gazdaság egyes szektorai és a háborúért felelős személyek, szervezetek ellen készülnek újabb szankciók.

Azt is elmondta, hogy hisz abban, hogy a miniszterek tanácsában egyhangú támogatást kapnak majd az újabb szankciók.

Borítókép: Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének előkészítő vitáján 2020. szeptember 15-én.  (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

Oroszország mozgósít

Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.