Újabb oroszellenes szankciókról állapodtak meg az EU-tagállamok

„Teljesen világos, hogy Putyin el akarja pusztítani Ukrajnát” – közölte Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 22. 8:40
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2020. szeptember 15. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai fõképviselõje az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének a jövõ héten esedékes uniós csúcstalálkozót elõkészítõ vitáján 2020. szeptember 15-én. Borell közölte, hogy az Európai Uniónak szolidárisnak kell lennie Görögországgal és Ciprussal, ugyanakkor folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal a Földközi-tenger keleti felében végzett török kutatófúrások keltette feszültség és bizonytalanság feloldása érdekében. MTI/AP pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak szerdán New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése alkalmával tartott találkozójukon, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és növelik az Ukrajnának nyújtott támogatást – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. „Úgy döntöttünk, hogy amint lehet, további büntetőintézkedéseket fogadunk el Oroszországgal szemben partnereinkkel együttműködve” – fogalmazott Borrell, miután egyeztetett a tagállamok tárcavezetőivel.

Közleményében a politikus azt írja, hogy a részleges mozgósítással, annektálásról szóló jogsértő népszavazások támogatásával és tömegpusztító fegyverekkel fenyegetőzéssel Oroszország a konfrontáció útját választotta.

„Az atomfegyverekre hivatkozás nem rendíti meg eltökéltségünket, elszántságunkat és egységünket, hogy kiálljunk Ukrajna mellett, és átfogó támogatást nyújtsunk ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni területi épségét és szuverenitását mindaddig, amíg erre szükség van” – tudatta Borrell. Az uniós főképviselő szerint a Vlagyimir Putyin által bejelentett részleges katonai mozgósítást pánik és elkeseredettség szülte.

 

Teljesen világos, hogy Putyin el akarja pusztítani Ukrajnát

 

– mondta Josep Borrell újságíróknak New Yorkban, kiemelve, hogy az orosz gazdaság egyes szektorai és a háborúért felelős személyek, szervezetek ellen készülnek újabb szankciók.

Azt is elmondta, hogy hisz abban, hogy a miniszterek tanácsában egyhangú támogatást kapnak majd az újabb szankciók.

Borítókép: Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének előkészítő vitáján 2020. szeptember 15-én.  (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.