Valóban felelős az Egyesülési Egyház Abe Sindzó meggyilkolásáért?

Az Egyesülési Egyház, amelynek a kormányzó Liberális Demokrata Párttal (LDP) való szoros összefonódása Abe Sindzó júliusi meggyilkolása után vált ismertté, elismerte, hogy valóban „túlzó” adományokat fogadott el a néhai miniszterelnök meggyilkolásáért felelős gyanúsított anyjától. Tokióban közben százak vonultak utcára, nem mindenki szerint jár ugyanis állami temetés a modern kori Japán leghosszabb ideig regnáló kormányfőjének.

2022. 09. 23. 19:10
ABE, Sindzó
Tokió, 2022. július 8. A Jomiuri Simbun japán napilap Abe Sindzó korábbi miniszterelnökrõl szóló különkiadását osztogatják Tokióban, miután merényletet követtek el a volt kormányfõ ellen egy választási kampányeseményen a közép-japáni Narában 2022. július 8-án. Abe a lövéstõl eszméletét vesztette, az elkövetõt elfogták. MTI/EPA/Majama Kimimasza Fotó: Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százan tüntettek pénteken Tokióban, amiért jövő kedden különleges állami temetéssel tiszteleg Japán és a világ a július 8-án egy kampányrendezvényen meggyilkolt Abe Sindzó előtt: a búcsúszertartás rendkívül megosztja a szigetország társadalmát, a téma pedig az utóbbi hetekben a közvélemény haragjának egyik első számú gyújtópontjává vált, hagyományosan ugyanis az állami tisztviselők temetését pártjuk szervezi, állami szertartás csupán a császári család tagjainak jár.

További olaj a tűzre, hogy a kritikusok által veszélyes szektának tartott, dél-koreai székhelyű Egyesülési Egyház egy közleményben elismerte,

valóban „túlzott” adományokat fogadott el a volt miniszterelnök haláláért felelős gyanúsított anyjától, és emiatt komolyan el kell gondolkodniuk azon, hogy ez vezetett-e a gyilkossághoz. 

A támadót a helyszínen elfogták és kihallgatták a rendőrök. Jamagami Tecuja azt vallotta, hogy a korábbi miniszterelnökkel azért végzett, mert szoros kapcsolatban állt az Egyesülési Egyházzal, s azt vetette az intézmény szemére, hogy tönkretette a családját.  A merénylő Abét hibáztatta a csoport támogatásáért.

Hidejuki Tesigavara, az egyház egyik vezető tisztségviselője egy sajtótájékoztatón azt mondta, mélyen elszomorította, hogy Jamagami azt mondta a rendőrségnek, az egyházzal szembeni haragja vezetett a támadáshoz. Hidejuki  elmondta, 

reformokat vezet be az egyházban annak érdekében, hogy a toborzás és az adományozás ne legyen erőszakos vagy káros a követőkre vagy családjaikra nézve.

Az Egyesülési Egyház és a kormányzó LDP közötti szoros kapcsolat Abe meggyilkolását követően került napvilágra: a gyilkosság óta Kisida Fumio hivatalban lévő japán miniszterelnök kénytelen volt átalakítani a kabinetjét, és eltávolítani néhány, az egyházhoz kötődő miniszterét, hogy megállítsa támogatottsága csökkenését a vitatott csoporthoz fűződő kormánypárti kapcsolatok miatt. 

A japán kormánypárt egy nyáron elvégzett belső felmérése szerint a parlamenti képviselőinek csaknem fele kapcsolatokat tart fenn a dél-koreai székhelyű felekezettel. Szakértők szerint japán követői azért adnak jelentős adományokat az egyháznak, hogy vezekeljenek Japánnak a Korea ellen elkövetett múltbeli bűneiért, köztük a félsziget gyarmatosításáért.

Abe családi temetését egyébként már júliusban, pár nappal a halála után már megtartották egy buddhista templomban. A jövő keddi állami temetés a tokiói Budokan harcművészeti arénában lesz.

Borítókép: A Jomiuri Simbun japán napilap Abe Sindzó korábbi miniszterelnökről szóló különkiadását osztogatják Tokióban, miután merényletet követtek el a volt kormányfő ellen egy választási kampányeseményen a közép-japáni Narában 2022. július 8-án. Abe a lövéstől eszméletét vesztette, az elkövetőt elfogták (Fotő: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.