Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Von der Leyen: Putyin el fog bukni, mi győzni fogunk!

Az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet tart az Európai Parlamentben.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 9:58
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; METSOLA, Roberta
Strasbourg, 2022. szeptember 14. Olena Zelenszkát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségét (b) fogadja Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós törvényhozó testület strasbourgi épületében 2022. szeptember 14-én. MTI/AP Fotó: Jean-Francois Badias
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez egy háború az energiánk, a gazdaságunk, az értékeink ellen. Ez a jövőnkért vívott háború. Az autokrácia háborúja a demokrácia ellen, de meggyőződésem, hogy kellő bátorsággal és szolidaritással Putyin el fog bukni, Ukrajna és Európa győzedelmeskedni fog – jelentette ki szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében az unió állapotáról.

Ursula von der Leyen elmondta, az Európai Unió által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók „maradnak”, az EU továbbra is határozottan fel fog lépni Oroszországgal szemben, de újabb büntetőintézkedéseket egyelőre nem terveznek.

A bizottsági elnök szerint a szankciók keményen sújtják az orosz gazdaságot, „az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd, az orosz ipar térdre esett”, noha arról a szakértők és politikusok véleménye is megoszlik, hogy valóban Oroszország vagy Európa gazdasága viseli nehezebben azok hatását.

 

Ukrajna megsegítése és a Nyugat-Balkán jövője

– Ukrajna újjáépítéséhez viszont rendkívül sok pénzre lesz szükség. Az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán oktatás újraindítását. Az EU szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan – üzente az Európai Bizottság elnöke az ülésteremben helyet foglaló Olena Zelenszkának, az ukrán elnök feleségének. Ursula von der Leyen azt is hangsúlyozta: szeretné, ha Ukrajna hozzáférést kapna az egységes európai piachoz – erről ma személyesen Volodimir Zelenszij ukrán elnökkel kíván egyeztetni Kijevben –, illetve az ukránok is csatlakozhatnának az ingyenes uniós roamingszolgáltatáshoz.

A bizottsági elnök üzent a többi EU-ba vágyó országnak is, akiknek uniós csatlakozási folyamata évek óta akadozik.

Önök a mi családunk tagjai, az unió jövője, az unió nem lehet teljes önök nélkül

 – jelezte a nyugat-balkáni országoknak, Moldovának és Grúziának, konkrét ígéretet nem téve a jövőjükkel kapcsolatban. Von der Leyen ugyanakkor támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia államfő elképzelését egy új európai politikai közösség létrehozásáról, amely lehetővé tenné az EU-tagállamok szorosabb együttműködését a szervezeten kívüli országokkal, akár az EU-ból kilépett Egyesült Királysággal is.

 

Megadóztatnák az extraprofitot

Ursula von der Leyen azt is bejelentette: az Európai Unió intézkedéseket javasol az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatására, az ebből származó bevétel akár 140 milliárd eurót hozhatna az uniós államoknak.

Nem helyes most rendkívüli bevételeket beszedni a háborúra hivatkozva a fogyasztók kárára. A nyereséget meg kell osztani, és azokhoz kell eljuttatni, akiknek arra a legnagyobb szükségük van

– mondta.

 

Szavai szerint számos nagy olaj-, gáz- és szénipari vállalat szintén hatalmas nyereségre tesz szert. Nekik is ki kell venniük a részüket a terhekből, azaz hozzájárulást kell fizetniük a válság csökkentése érdekében.

 

Az ársapkákról folytatott egyeztetéseket is beleértve ezek mind jelenleg kidolgozás alatt álló vészhelyzeti és ideiglenes intézkedések – mondta

Közölte továbbá: az uniós tárgyalók asztalán szerepel az energiaárak felső határának meghatározása is.

A német politikus asszony továbbá bejelentette: az Európai Unió hidrogénbankot hoz létre hárommilliárd euró értékű beruházással az európai hidrogénpiac megteremtésére és a hidrogénellátás szavatolására. Azt is mondta, a fogyasztóknak érezniük kell a megújuló energiák olcsóbb árát, ezért az EU kezdeményezni fogja a villamosenergia-piac mélyreható reformját is.

 

Jogállamiság és migráció

Az Európai Bizottság kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme, az unió költségvetését pedig meg fogja védeni a jogállamisághoz kötődő úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül

– jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Utalva, de nem nevesítve a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárásokat Ursula von der Leyen azt mondta: „biztosíthatom önöket afelől, hogy az uniós bizottság továbbra is ragaszkodni fog a bírói függetlenséghez”. Szavai szerint az EU továbbá a korrupció visszaszorítására összpontosít. – Ha hitelesek akarunk lenni akkor, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor fel kell számolnunk a korrupciót az unión belül is – fogalmazott.

Az Európát továbbra is sújtó illegális bevándorlásról szólva kijelentette: olyan Európát szeretne, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a migrációt. Az Európai Unió külső határainak hatékony ellenőrzésére van szükség az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Olyan Európát akarok, ahol minden tagállam felelősséget vállal a mindannyiunkat érintő kihívásokért. Olyan Európát akarok, amely minden tagállammal szemben szolidáris

– fogalmazott. – Az Európai Unió új migrációs paktumának megvalósításához már csak politikai akaratra van szükség – mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a migráció tekintetében tisztességes és gyors eljárásokra, válságbiztos és gyorsan alkalmazható rendszerre, valamint a szolidaritást biztosító, állandó és jogilag kötelező erejű mechanizmusokra van szükség.

 

Borítókép: Olena Zelenszkát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségét (balra) fogadja Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (középen) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós törvényhozó testület strasbourgi épületében 2022. szeptember 14-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.