A Balkáni, illetve a Török Áramlat elleni támadástól tart a szerb elnök

Alekszandar Vucsics szerint amennyiben nem jönne több gáz, akkor a szerb áramellátásban is problémák lennének. A Balkáni áramlat 403 kilométer hosszan húzódik Szerbián át – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 10. 22. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drónokkal (is) védik a vezetéket

Alekszandar Vucsics szerb államfő attól fél, hogy szabotázs történhet az orosz gázt szállító csővezetéken a Balkáni Áramlaton vagy a Török Áramlaton, amelyen keresztül jelen pillanatban orosz gázhoz jut Szerbia. A szerb elnök éppen emiatt elrendelte, hogy a védelmi szolgálatok biztosítsák a fő kompresszorállomást Velika Plana településnél. Emellett vigyáznak a csővezeték fontosabb részeire is.

A legmodernebb védelemmel láttuk el a csővezetéket és a kompresszorállomást. A különböző szolgálatok is figyelik, és drónokat is bevetünk. Ez a szíve a rendszerünknek, ahogyan Pancsova, Gospodinci, Paracin és Vrska Cuka. Ez az öt kulcsfontosságú pont, de Velika Plana a legfontosabb

 – húzta alá Vucsics.

Az aggódás nem véletlen. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszélt arról, hogy egyesek támadást kíséreltek meg a Török Áramlat ellen. Az orosz államfő a török elnökkel való találkozóján azt mondta, az Orosz Föderáció területén egyesek kísérletet tettek arra, hogy a levegőbe röpítsék a csővezetéket. Mint fogalmazott, ez nem történt meg végül, s továbbra is működik a vezeték.

Gáz nélkül veszélybe kerülne az áramellátás is

A Balkáni Áramlat egyébként 403 kilométer hosszan húzódik Szerbián át. Ez biztosítja, hogy orosz gázhoz jusson az állam. Ez a Török Áramlat folytatása, amely Bulgárián át jut Szerbiába, onnan pedig az Európai Unióba, Magyarországra.

„Abban reménykedem, hogy nem történik valamilyen nagy szabotázs a Balkáni Áramlaton, olyan, amilyen az Északi Áramlaton való robbanás volt” – mondta a szerb államfő újságírói kérdésre válaszolva Leskovacon, ahol egy futballstadion építési munkálatait tekintette meg.

Forrás: Facebook

Vucsics elmondta: amennyiben nem jutna további földgázhoz az országa, akkor gondok léphetnének fel a villamosenergia-ellátásban is.

„Az Újvidéki Hőerőművünk (TE-TO) 5 gigawatt óra áramot termel, ugyanennyi érkezik a pancsovaiból is, a nagybecskerekiből valamivel kevesebb. Ez pont az a mennyiségű áram, amely hiányozna nekünk, s amelyet külföldről kellene beszerezni a tél folyamán. Ez épp annyi, amennyit a gázból előállítunk” – magyarázta a köztársasági elnök.

A szerb államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki erőszakkal megakadályozná a gáz további érkezését, az óriási problémát okozna Szerbiának. A főváros önmaga a tél folyamán naponta 3–3,2 millió köbméter gázt fogyaszt el, a napi behozatal pedig 6 és 7 millió köbméter között van. Ez azt jelenti, hogy a Szerbiába érkező gáz felét Belgrád fűtésére használják fel.

Tartalékokat halmoztunk fel, jelenleg mintegy 670-680 millió köbméter gázt tároltunk el. Felkészültünk arra, hogy akkor is kitartsunk pár hónapot, ha valamilyen csapás következne be. Így két hónapig ellenállnánk a nyomásnak, de tovább lehetetlen

 – nyilatkozta Vucsics.

Szerbia mindent megtett annak érdekében, hogy élelmiszert és energiahordozókat szerezzen be az előttük álló nehéz hónapokra – fogalmazott az elnök.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szerb Gázművek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.