A nők jogaiért tüntettek Afganisztánban + videó

Az afgán fővárosban nők tüntettek hétfőn az ellen, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották számukra a munkavállalást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 31. 17:13
null
Kabul, 2022. augusztus 29. A 2022. augusztus 3-i képen a Koránt olvassák diáklányok egy Kabul melletti mecsetben, ahol megsokszorozódott a lány tanulók száma a közoktatás országos szintû leépülése miatt. Az elmúlt egy évben több mint 400 magániskola zárt be Afganisztánban, az intézmények a bezárásokat egyebek között gazdasági nehézségekkel és a tanulók elmaradásával indokolták. Sok diák a szegénység miatt hagyja abba tanulmányait, a lányoknak pedig a tálib kormányzat döntése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályáig engedélyezi az oktatást. Az ENSZ afganisztáni segélymissziójának (UNAMA) júliusi jelentése hangsúlyozta az afgán nõk és lányok hátrányos emberi jogi helyzetét. MTI/AP/Ibrahim Noruzi Fotó: Ibrahim Noruzi Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kabul északnyugati részén található parkban rendezett megmozduláson a nőjogi aktivisták képzettségüket feltüntető transzparenseket tartottak fel, azt követelve a tavaly nyáron hatalomra került iszlamistáktól, hogy dolgozhassanak.

A tüntetést a tálibok feloszlatták.

Az ország északi részén is az utcára vonultak nők vasárnap a tálibok ellen tüntetve. Badahsán tartomány Faiszábád városának egyeteme előtt a női diákok azt skandálták, hogy joguk van az oktatáshoz és „halál a tálibokra”, miután kitiltották az oktatási intézmény területéről a fejkendőt nem viselő nőket.

Az egyik helyi televízió felvételein látható, hogy a nők a bezárt bejárati kaput döngetve követelték, hogy beengedjék őket, míg a tálibok biztonsági személyzete el nem zavarta őket.

A tálibok szeptemberben több egyetemi szakról is kizárták a nőket, így egyebek mellett elérhetetlenné tették számukra a újságírói, illetve a gépészmérnöki végzettséget.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a közoktatásból.

 

Borítókép: A 2022. augusztus 3-i képen a Koránt olvassák diáklányok egy Kabul melletti mecsetben, ahol megsokszorozódott a lány tanulók száma a közoktatás országos szintű leépülése miatt. Az elmúlt egy évben több mint négyszáz magániskola zárt be Afganisztánban, az intézmények a bezárásokat egyebek között gazdasági nehézségekkel és a tanulók elmaradásával indokolták. Sok diák a szegénység miatt hagyja abba tanulmányait, a lányoknak pedig a tálib kormányzat döntése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályáig engedélyezi az oktatást. Az ENSZ afganisztáni segélymissziójának (UNAMA) júliusi jelentése kiemelte az afgán nők és lányok hátrányos emberi jogi helyzetét. (Forrás: MTI/AP/Ibrahim Noruzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.