Bukaresti üzenet: az EU az egyenlő nemzeteké

Minden eszközzel emlékeztetni kell a brüsszeli döntéshozókat, hogy az Európai Unió az egyenlő nemzetek övezete, s nem olyanoké, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy ki tudja milyen érdekek miatt blokkolják a közösség fejlődését – véli a román Szociáldemokrata Párt főtitkára.

null
2022-10-12 16:23:24 CINCU - Prime Minister Mark Rutte, President Klaus Johannis and Prime Minister Nicolae Ciuca, address soldiers at a military base where Dutch troops are stationed, during a visit to Romania. The prime minister discusses, among other things, military cooperation between the Netherlands and Romania. ANP BART MAAT netherlands out - belgium out (Photo by BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalódást okozott Bukarestben, hogy a Brassóhoz közeli nagysinki katonai kiképző alakulatot a román államfő és kormányfő társaságában szerdán meglátogató holland miniszterelnök további feltételek teljesítéséhez kötötte Románia schengeni csatlakozásának megszavazását. A vizitet követő sajtótájékoztatón Mark Rutte azt mondta, meg kell várni, hogy mi lesz az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus sorsa, amelynek során Brüsszel figyelemmel kíséri a romániai igazságszolgáltatási reformokat.

Romániának szerkezetileg egy erősebb jogállammá kell válnia

 – nyilatkozta a holland miniszterelnök.

A bukaresti vezető politikusok azt hangoztatták, hogy az euroszkeptikus hangokat fogja erősíteni Romániában az unión belüli szabad mozgást biztosító térséghez való csatlakozás megakadályozása.

Románia méltósággal kell belépjen az schengeni övezetbe. Nincs szükség jobban fejet hajtani, mint ami egy udvarias és diplomatikus üdvözléshez kell

– fogalmazott a nagyobbik kormányzó erő, a Szociáldemokrata Párt főtitkára, Paul Stanescu. Szerinte európai polgárokként a nem kormányzati szervezeteknek, az állampolgároknak, az üzleti szférának, a sajtónak is kötelessége nyomást gyakorolni.

Minden eszközzel emlékeztetni kell őket (a brüsszeli döntéshozókat – a szerk.), hogy az Európai Unió az egyenlő nemzetek övezete, s nem olyanoké, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy ki tudja milyen érdekek miatt blokkolják a közösség fejlődését

 – áll Stanescu állásfoglalásában.

A holland miniszterelnök látogatása előtt néhány nappal Kelemen Hunor, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese kérdésünkre azt mondta: eurómilliárdokban is mérhető Románia schengeni csatlakozásának hatása a gazdaságra, mivel az áruforgalom folyamatában a határon eltöltött hosszú várakozási idő minden perce pénzbe kerül.

– A csatlakozásnak van egy szimbolikus üzenete, miszerint Románia is annak az övezetnek a tagja, ahol a személy- és áruforgalom szabadsága teljes. Ez a magánembereknek, az utazóknak is fontos, mert könnyebbé, gördülékenyebbé teszi az utazást, a cégeknek pedig még inkább fontos, hiszen nem töltenek hosszú órákat, adott esetben napokat a különböző határokon – fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Románia már 2011 óta szeretne a schengeni övezet tagjává válni, egyebek mellett ezt Hollandia vétója akadályozta meg eddig.

 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök (b), Klaus Johannis román elnök (k) és Nicolae Ciuca román miniszterelnök (j) sajtótájékoztatója egy román katonai bázison. A látogatás keretében a politikusok egyéb témákat is érintve megvitatták a katonai kooperációt országaik között. (Fotó: Bart Maat/ANP MAG/ANP via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.