Európa legnagyobb cannabisliberalizációjára készül Berlin

A német szövetségi kormány bemutatta terveit, miszerint nem minősítené illegálisnak a kábítószert.

2022. 10. 26. 15:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európa legnagyobb cannabisliberalizációs projektje más országokban is példa lehet – fogalmazott Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerdán, miközben ismertette Berlin terveit a cannabis legalizálásáról. A szociáldemokraták (SPD), a liberálisok (FDP) és a Zöldek hárompárti koalíciója már a tavaly decemberi kormányalakításkor az elsődleges prioritásai közé sorolta a könnyű drog törvényesítését. 

A bemutatott tervek alapján Németország engedélyezné a cannabis szabadidős fogyasztását, termesztését és forgalmazását. 

A felnőtt állampolgárok fejenként 30 grammot birtokolhatnának a kábítószerből és három kendernövényt termeszthetnének otthon. A cannabist szaküzletekben és gyógyszertárakban árusítanák. – Szigorúan szabályozni akarjuk a piacot és biztosítani akarjuk, hogy a cannabis ne kerüljön gyermekekhez és fiatalokhoz – magyarázta a szociáldemokrata miniszter. Véleménye szerint azért kell átvenni az irányítást a kendernövény piacán, mert növekszik annak fogyasztása és feketekereskedelme. 

A cannabis legalizálására vonatkozó tervek veszélyes jelzést küldenek nemcsak Németország, hanem egész Európa számára

 – fejezte ki ellenérzéseit a terv kapcsán Klaus Holetschek. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa figyelmeztetett, hogy a cannabisnak erős hangulatmódosító hatása van, és a fogyasztása visszafordíthatatlan egészségügyi és társadalmi kockázatokat jelent. Arra is felhívta továbbá a figyelmet, hogy a németországi legalizálás a drogturizmust is fellendítheti, hiszen más országokból is hozzájuk áramolhatnak majd a marihuánafüggők.

Németországban azonban még hosszú időbe telhet, mire törvényerőre emelkednek a bemutatott tervek, Lauterbach szavai szerint csupán 2024-re van rá esély. Konkrét törvényjavaslatot csak azt követően fognak kidolgozni, hogy az EU-nak nincsenek jogi kifogásai a tervezett legalizálással szemben. Az Európai Unió legnépesebb állama ugyanakkor precedenst teremthet a lépésével. 

Első európai uniós országként Málta legalizálta tavaly a kendernövény termesztését és birtoklását személyes felhasználásra. 

A jogszabály értelmében a 18 év felettiek legfeljebb hét grammot birtokolhatnak a kábítószerből, illetve négy cannabisnövényt termeszthetnek otthon, leszárítva pedig 50 grammot tárolhatnak belőle. 

A közvélekedéssel ellentétben Hollandiában illegálisnak minősül a marihuána birtoklása, ugyanakkor a fogyasztását már 1972-ben dekriminalizálták, vagyis kivonták a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből. Az ország el is híresült az úgynevezett „coffeeshopokról”, amelyek kis mennyiségben árulják az akár helyben is elszívható cannabist.

Hollandiához hasonlóan Portugáliában is dekriminalizálták a marihuánafogyasztást 2011-ben, ám a dél-európai ország – a világon elsőként – minden droggal így járt el. Az uniós tagállamok körében továbbá Spanyolország, Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Olaszország, Luxemburg és Szlovénia is azok közé tartozik, ahol nem számít bűncselekménynek a „füvezés”. Az EU más országaiban azonban bírsággal vagy akár börtönbüntetéssel járhat a könnyű drog már csekély mennyiségének birtoklása is.

Borítókép: Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Berlinben 2022. október 26-án. A miniszter bejelentette, hogy nem minősítené többé illegális drognak a cannabist a német szövetségi kormány (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.