időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Katonai puccsot hajtottak végre Burkina Fasóban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.01. 13:49
Katonai puccsot hajtottak végre Burkina Fasóban

Katonák megbuktatták Burkina Faso elnökét, és átvették a hatalmat a nyugat-afrikai országban – jelentette be az új junta egyik szóvivője helyi idő szerint péntek este az állami televízió adásában. A hatalmat megragadó katonák péntek este elfoglalták az állami televízió épületét is, élő adásban pedig közölték, hogy az ország eddigi elnökét, Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest megbuktatták és átvették tőle a hatalmat.

A bejelentés szerint a puccsot vezető Ibrahim Traore parancsnok lett az ország új katonai vezetője, aki felfüggesztette az alkotmányt és az eddigi, átmeneti vezetésről szóló alapokmányt. A parancsnok emellett feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint este kilenc órától hajnali ötig kijárási tilalmat rendelt el.

A Burkina Fasó-i főváros utcáiról már péntek reggel fegyverropogás hallatszott, nem sokkal később pedig az elnökség közleményt adott ki, melyben a nyugalom megőrzésére szólították fel a lakosságot. Helyszíni beszámolók szerint leállt televíziós adás, és a város több kulcsfontosságú pontján – így az elnöki palota előtt is – katonák tűntek fel. A nyilvános elnöki dokumentumban közölték, hogy „a nyugalom és higgadtság visszaállítására irányuló egyeztetések már folynak”. Ibrahim Traore elrendelte továbbá az ország határainak lezárását, valamint a politikai pártok és civil szervezetek tevékenységének felfüggesztését. Mint elmondták, a parancsnok később összehívja az ország vezetését, hogy „új átmeneti alkotmányos chartát hozzanak létre, és megválasszák Burkina Faso új elnökét, legyen az civil vagy katona”.

Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes – aki csak pár napja tért haza New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlésen képviselte országát –, a Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért (MPSR) vezetője maga is puccsal került az ország élére.

A januári hatalomátvételkor a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt buktatták meg. Mint Damiba akkor fogalmazott, az év eleji hatalomátvételkor „a nemzet túlélése” forgott kockán, még ha a nemzetközi közösség számára „talán kifogásolhatónak” is tűntek az események. A lakosok közül sokan támogatták a Damiba vezette juntát, és „valódi változásokra számítottak”, miután az előző kormány a közvélemény szerint nem tett eleget a szélsőséges iszlamista csoportok jelentette fenyegetés és vérontás ellen. Az ilyen jellegű támadások ugyanis nem szokatlanok a térségben: csak Burkina Fasóban ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillió embernek kellett elhagyja otthonát az efféle agresszió miatt.

Borítókép: Tüntetők ünnepelnek Ouagadougouban 2022. szeptember 30-án, miután a katonaság megbuktatta Burkina Faso elnökét, Henri Sandaogo Damiba alezredest, és átvette a hatalmat a nyugat-afrikai országban (Fotó: MTI/AP/Sophie Garcia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.